ENTREVISTES EMPRESES TERRITORI CAMBRA REUS

Encetem una nova secció a l’apartat d’actualitat del nostre web amb entrevistes destacades vinculades al món empresarial del Territori Cambra Reus.

El Grup Fermator s’ha consolidat com una de les empreses líder a escala mundial en el sector de components d’alta qualitat per ascensors. La companyia va augmentar la facturació un 22% el passat 2022. Un treball continuat, amb una aposta ferma per la innovació dels seus processos productius en el sector de sistemes d’elevació i transport vertical on des de fa quaranta-sis anys. Fermator compta amb centres de producció a Reus i a Falset. A més d’aquestes, en disposa a Itàlia, França, Brasil, Polònia, Grècia, la Xina i l’Índia. A més, tenen centres i xarxes de distribució en els cinc continents, acumulant el 25% de la quota de mercat global.

Les portes per ascensors Fermator estan instal·lades en ascensors de trànsit baix, mitjà i alt de gairebé tothom en l’àmbit domèstic o comercial a gran escala en aeroports, hotels, vaixells i edificis públics. En parlem amb el director general de Fermator, Jaume Vicheto.

– Quina valoració fan de l’any 2022?

Ha estat un any complicat a causa de l’increment del cost de l’energia, dels materials i dels salaris. D’una banda, a causa dels efectes de la pandèmia i, de l’altra, per les polítiques aplicades pel govern. Tot i això, a Fermator hem superat aquest any amb un increment en les vendes d’un 22%, cosa que ens ha permès mantenir la rendibilitat del 2021.

– Quines perspectives tenen per a l’any 2023?

El nostre sector depèn en gran manera de la construcció, ja que l’ascensor s’instal·la en finalitzar la construcció dels edificis. És a dir, s’instal·la aproximadament dos anys després de l’inici de la construcció. La conseqüència és que aquest any 2023 ens ha afectat la frenada en el sector de la construcció, que es va produir a causa de la pandèmia. En referència a la millora dels processos i la captació de nous projectes, esperem acabar l’any amb un increment de vendes del 10%, mantenint la rendibilitat.

– Quines són les claus per captar nous projectes?

Per captar nous projectes és imprescindible oferir als clients millores en el disseny, tant a escala electrònica de control com de disseny mecànic, per poder oferir un producte amb baix nivell de soroll, de consum elèctric i amb reducció de pes, mantenint o millorant les prestacions. En resum, fer una aposta ferma per la innovació.

La nostra empresa inverteix anualment un 10% del resultat net en projectes d’innovació. També apostem per la sostenibilitat, eliminant el consum de plàstic, les emissions contaminants i generant electricitat fotovoltaica.

– Un dels objectius de Fermator és créixer a Reus i captar talent al territori.

Sí, sempre ho hem prioritzat. Cal dir que hem insistit amb diverses sol·licituds de suport per créixer en la superfície industrial a Reus, però finalment hem traslladat els nous projectes a altres fàbriques de Fermator, com la Falset o la de Kutno (Polònia).

Les instal·lacions actuals limiten el volum de fabricació i, per tant, el personal contractat. Volem créixer a la ciutat de Reus i hem compartit aquesta voluntat  amb les administracions locals, doncs hauria de ser un objectiu comú. Per una banda, per l’empresa poder generar riquesa i, per les administracions locals, poder generar o mantenir els llocs de treball de la ciutat.

A banda de tenir la seu de Reus, el nostre centre de producció més gran, és també la seu central de Fermator, on hi ha els serveis corporatius i el principal centre de desenvolupament d’enginyeria. Voldríem mantenir a Reus els nostres serveis corporatius, però això només serà possible si compartim la nostra visió amb la de les administracions locals.