La Cambra de Comerç de Reus i la residència Ítaca Fortuny han posat en marxa una iniciativa per facilitar que el personal amb coneixements bàsics de català el pugui practicar amb companys de feina. I ho han fet en el marc del Voluntariat per la llengua, el programa que ofereix als alumnes dels cursos de català o a altres persones la possibilitat de practicar la llengua d’una manera natural i tranquil·la amb l’ajuda d’un voluntari lingüístic.

En el cas d’Ítaca Fortuny, l’empresa ha impulsat l’accés del seu personal al cursos de català del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura (CNL), als quals es van inscriure d’entrada 13 persones. Però no només li preocupava que el personal tingués els coneixements sinó que el català fos la llengua vehicular en aquesta residència de gent gran situada al barri Fortuny. Per això va sorgir la idea de formar parelles lingüístiques entre el seu personal. Des de finals de l’any passat, cinc aprenentes i cinc voluntàries s’han compromès a parlar entre elles en català sempre que coincideixin en l’horari laboral.

Per la seva banda, la Cambra de Comerç de Reus ha posat en marxa una iniciativa similar, ja que ha decidit ajudar una treballadora nouvinguda a aprendre la llengua.  Quatre companys i companyes de treball de la Cambra són els voluntaris lingüístics d’aquesta persona, la tasca dels quals és que entengui cada vegada millor el català i animar-la a parlar-hi.

És evident que el món laboral és clau en la integració lingüística de les persones nouvingudes. La residència Ítaca Fortuny i la Cambra de Comerç ho tenen clar, i amb l’ajut del Voluntariat per la llengua han apostat per contribuir-hi de forma decidida.

Des del CNL es fa una crida a les empreses de Reus perquè tinguin en compte aquesta possibilitat d’aprendre i practicar el català fora de l’aula i amb el suport dels companys de feina. Les empreses interessades poden demanar més informació a vxl.reus@cpnl.cat o al 634 740 079.

Voluntariat per la llengua és un programa de la Secretaria de Política Lingüística gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística.