La sala d’actes de la Cambra de Comerç de Reus ha acollit aquest migdia el lliurament dels II Premis pel Medi Ambient Ciutat de Reus que organitzen, de manera conjunta, la Regidoria de Recursos Humans i Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus i la Cambra de Comerç de Reus, amb el suport de la Jove Cambra Internacional i del grup ecologista GEPEC. En el decurs de la cerimònia s’han reconegut les bones pràctiques ambientals, com a manifestació del seu compromís amb el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), de set empreses reusenques. En la categoria de Gran i Mitjana Empresa s’ha distingit a T.Q Teqnol i s’ha atorgat un accèssit a Lyondell Basell. En petites empreses, el guardó ha anat a mans d’Asolgrup Enginyers i un accèssit per Hídrica Grup. En microempreses, el guardó ha estat per a El Brot i l’accèssit per a Detail Car Reus. Finalment, s’ha atorgat una menció especial a Tomàs Barberà.

El regidor de Recursos Humans i Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus, Daniel Rubio, ha presentat la iniciativa municipal per a subministrar electricitat a l’Ajuntament i als equipaments públics, Reus Energia. Rubio també ha posat de manifest que “l’Ajuntament de Reus impulsa polítiques fiscals que ajuden a l’economia productiva posant l’accent en el medi ambient com ara les bonificacions de l’IBI per a la instal·lació d’instal·lacions solars fotovoltaiques”. “Reus és una ciutat compromesa amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i les iniciatives presentades als premis són bon exemple del compromís empresarial amb el futur de la nostra ciutat, un futur net i amb una clara aposta per l’economia verda”, ha afegit.

Per la seva banda, el President de la Cambra, Jordi Just, ha destacat la importància dels Premis dins de l’estratègia que segueix la corporació en l’àmbit del medi ambient i més concretament en el de l’energia, anunciant que la Cambra ha decidit crear un servi d’atenció i assessorament a les empreses en l’àmbit energètic amb la contractació d’un tècnic qualificat.

L’acte de lliurament ha esta presidit per la Directora general d´Energia de la Generalitat, Assumpta Farran, qui abans de l’entrega de premis ha pronunciat la xerrada “Cap a una transició energètica intel·ligent”.

La distribució dels guardons ha estat la següent:

Premi pel Medi Ambient Ciutat de Reus en la categoria de més de cinquanta treballadors per T.Q. TECNOL SAU

El jurat ha valorat que l’empresa, conscient de la corresponsabilitat i del paper que ha d’escometre en la sostenibilitat mediambiental i productiva per contribuir al necessari canvi de model deslligat del consum incontrolat de matèries primeres en un món amb recursos finits, ha implementat la construcció de la nova seu corporativa amb un evident compromís amb el medi ambient, l’avantguarda tecnològica, la innovació i l’entorn social productiu. Principis, tots ells, vinculats als valors propis de la companyia.

Aquesta nova seu de l’empresa vol optimitzar i maximitzar l’eficiència energètica i de materials per obtenir una petjada de carboni zero, i la certificació Or Leed per tal de posicionar la companyia en el marc de la sostenibilitat i en un entorn de canvi constant que impacta, també, en una societat civil sensible.

Accèssit del Premi pel Medi Ambient Ciutat de Reus en la categoria de més de cinquanta treballadors per Lyondell Basell

El jurat ha valorat la pro activitat de l’empresa en la sostenibilitat mediambiental i productiva per contribuir al necessari canvi de model deslligat del consum incontrolat de matèries primeres en un món amb recursos finits. En aquesta línia destaca el fet d’haver implementant un seguit d’actuacions en els seus processos productius que van encaminats en el següents àmbits:

  • Línia de productes Circulen.
  • Creació d’una empresa per al reciclatge i reutilització de productes plàstics.
  • Compromís en liderar actuacions que permetin la pèrdua zero de pellets, així com les encaminades a una sostenibilitat de model compromès amb la comunitat que els envolta.

Premi pel Medi Ambient Ciutat de Reus en la categoria de fins a quaranta-nou treballadors per Asolgrup Enginyers SL

El jurat ha valorat que l’empresa està plenament alineada amb els objectius de sostenibilitat mediambiental havent realitzat les següents actuacions:

  • Ampliació de les instal·lacions de plaques fotovoltaiques.
  • Adquisició de vehicles elèctrics com a vehicles d’empresa.
  • Reciclatge del 100% del residu principal, el paper.
  • Creació i posada en funcionament d’una empresa certificadora de la petjada de carboni a empreses del sector agrícola.

Tot i el detall de les actuacions realitzades, el jurat fa constar en acta, i així es farà saber als representants de l’empresa Asolgrup Enginyers SL, que en el termini de deu dies laborables, a partir de la data de la comunicació, hauran de presentar una memòria ampliada de l’empresa per poder documentar fidedigna ment el projecte amb el qual concorren a la convocatòria.

Accèssit del Premi pel Medi Ambient Ciutat de Reus en la categoria de fins a quaranta-nou treballadors per Hídrica Group

El jurat ha valorat que Hidrica Group ha rebut el certificat de validació CertLEGIO, que l’acredita com empresa amb solvència tècnica en prevenció i control de Legionel·la (Norma UNE 100030:2017).

Premi pel Medi Ambient Ciutat de Reus en la categoria de menys de deu treballadors per El Brot SCCL

El jurat ha valorat que es tracta d’una empresa cooperativa que des de fa 41 anys practica i fomenta les bones pràctiques socials i mediambientals en el consum agroalimentari, amb l’objectiu de contribuir a una sostenibilitat dels models de consum i producció de la nostra societat actual, amb una posta clara per afavorir la difusió i comercialització dels productes de quilòmetre zero.

Cal tenir en compte, a més, que es tracta de la primera cooperativa agroecològica que es va crear a l’Estat i que manté intactes els seus objectius i la seva prestigiosa referència camí del mig segle d’existència.

Accèssit del Premi pel Medi Ambient Ciutat de Reus en la categoria de menys de deu treballadors per Detail Car Reus

El jurat ha valorat les següents actuacions relacionades amb la sostenibilitat mediambiental que realitza l’empresa:

  • Rentat de vehicles a mà, apostant per l’ocupabilitat.
  • Rentat de vehicles sense aigua mitjançant l’ús de productes 100% ecològics fruit de la constant aplicació de l’I+D amb la complicitat dels seus proveïdors
  • 0% d’utilització d’aigua versus alternatives dels competidors en el mercat local que gasten fins a tres cents litres per servei.

Menció especial a Tomàs Barberà

El Jurat ha considerat oportú atorgar també una menció especial a l’establiment Tomàs Barberà que el 2021 va celebrar el centenari de la seva creació. La menció vol posar en valor la sensibilitat històrica que la propietat de la botiga ha demostrat sempre en favor de la sostenibilitat, amb la difusió dels jocs elaborats amb material sostenible i ecològic dels quals en van ser pioners a la ciutat de Reus. I l’ús de bosses de paper, del que també en van ser precursors a nivell comercial, i que actualment ja estan fabricades al 100% amb paper reciclat.