La Cambra de Comerç de Reus i el Gabinet  CERES han presentat aquest matí la 36a onada del #RadarCambra, el panel de consulta empresarial que realitzen trimestralment. La roda de premsa ha anat a càrrec del membre del Comitè Executiu i coordinador del Gabinet d’Estudis de la corporació, Mario Basora, i del director tècnic del Radar, el consultor del Gabinet CERES, Hildebrand Salvat.

En el període estudiat, en els darrers tres mesos de 2022, i a partir de les opinions que han traslladat els panelistes, s’observa la voluntat de mantenir una línia de continuïtat en relació amb la tercera onada de l’any passat. Seguim en una situació de calma tensa a l’hora d’observar l’evolució econòmica, amb una visió que es valora com a regular de la situació general per part de les empreses consultades. És cert que la tendència comparada amb ara fa un any és lleugerament negativa, però també s’explica per les circumstàncies que han coincidit durant l’any passat amb l’especial incidència dels efectes de la guerra d’Ucraïna i al progressiu encariment dels subministraments.

Hi ha alguns panelistes que encara apunten que caldria una regulació de preus de serveis i matèries primeres bàsiques per afavorir la competitivitat de les empreses. I alguns sectors també fan que el consumidor continuï amb una actitud de prudència, posposant les seves compres, especialment aquelles que requereixin una important inversió econòmica.

També s’ha de destacar, especialment en el sector comerç, les bones sensacions que ha deixat la campanya de Nadal i que ha superat les expectatives inicials. I tot indica que la tendència pot mantenir-se durant els mesos entrants, en el cas de la ciutat de Reus, gràcies a l’impacte dels bons de comerç que es posaran en circulació pròximament.

Durant el 2022 s’apuntava que l’impacte de la crisi econòmica seria més evident a partir, precisament, d’aquest 2023. I estem observant que majoritàriament s’observa una situació d’estabilitat. Per tant, que no empitjorarà ni millorarà. És evident que la cautela s’imposa. I el desig, també, de buscar una certa estabilitat, que és la millor consellera per l’activitat econòmica.

Pel que fa a l’índex de confiança empresarial destaca el repunt important que es detecta, situant-se en valors positius. Aquest canvi respon, i això s’ha de subratllar, a una millora de les expectatives.

En la seva intervenció, el coordinador del Gabinet d’Estudis de la Cambra i membre del Comitè Executiu, Mario Basora, ha aprofitat la presentació del #RadarCambra a principis d’any per enumerar algunes de les qüestions estratègiques que haurien de centrar l’activitat de les empreses durant aquest 2022.

  • L’aposta per la implantació d’energies renovables, entenent que és un tema vital per fer front a l’increment de l’energia i millorar el seu compte de resultats.
  • La implementació de la digitalització, un element clau per a l’ augment del control i la gestió per a una millor presa de decisions. (Programa Kit Digital)
  • L’execució real i efectiva dels fons europeus Next Generation pel desplegament de nous projectes d’inversió.
  • En l’àmbit territorial tenim una gran aposta amb els fons de transició nuclear que han de servir per a la reindustrialització de les zones afectades pel tancament de les centrals nuclears l’any 2030 / 2031.
  • Potenciar la formació professional és una de les reivindicacions més generalitzades per les empreses, per poder afrontar els nous reptes i alhora tenir els nostres joves més preparats.
  • Insistir a les administracions que facin el possible a simplificar i agilitar els tràmits administratius de nous permisos, llicències, etc., per fer més fàcil la tasca de les empreses.

36a ONADA RADAR CAMBRA