La Cambra de Comerç de Reus ja té a punt una nova edició dels Premis Cambra Reus que enguany tindran un caràcter monogràfic, ja que estaran centrats a reconèixer diverses realitats empresarials que s’han distingit per la innovació i la transformació digital. L’acte serà presidit pel secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Albert Castellanos.

En total es lliuraran 29 distincions que serviran per remarcar la tasca d’institucions, empreses i empresaris que s’han significat per l’aposta tecnològica. A la convocatòria s’hi afegeixen, també, els premis de periodisme que en aquesta ocasió serviran per valorar quatre treballs centrats en l’àmbit de la innovació.

La gala, que es realitzarà al Teatre Fortuny de Reus a partir de les 19 h del dimecres 30 de novembre, compta amb el patrocini de diverses empreses i institucions, destacant el suport de la regidoria d’Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Reus.

Una àmplia representació territorial i una rica diversitat sectorial

Com sempre els premis tenen la voluntat de realçar el teixit d’empreses de l’àmbit territorial de la Cambra que comprèn les comarques del Baix Camp, Conca de Barberà, Priorat, Ribera d’Ebre i Terra Alta. I fer-ho posant l’èmfasi en realitats i sectors diferents. Des d’empreses del sector comerç, passant pel turisme, l’industrial, l’energètic, l’agroalimentari, els serveis, les arts gràfiques o l’estrictament tecnològic, sense oblidar el món de l’ensenyament per destacar centres de formació, com són els instituts Antoni Ballester de Mont-roig o Joan Amigó de l’Espluga, que dediquen, temps i esforços, a forjar nous professionals pel sector.

A destacar el guardó que s’endú un projecte que abraça una àmplia zona del #TerritoriCambraReus. Es tracta del CoEbreLab 5G Rural que el jurat ha volgut reconèixer per subratllar l’oportunitat de la primera Àrea 5G del país per promoure aquesta tecnologia al territori, permetent el testatge en entorns reals de models de desplegament de la 5G en l’àmbit rural, així com la creació de productes i serveis digitals de valor afegit que es puguin estendre per les Terres de l’Ebre, en primer lloc, i en altres zones de l’àmbit rural català.

Premis d’Honor 2022

El jurat dels premis Cambra ha enriquit la selecció de guardonats amb quatre premis d’honor per subratllar trajectòries d’institucions i empresaris molt significats. D’aquest últim cas destaquen els reusencs Andreu Rodríguez i Josep Anton Aliagas. El primer, reconegut per ser un dels pioners a Reus a partir de l’impuls de l’empresa Data Logic, avui Ticnova. Actualment orientat a altres projectes professionals, Rodríguez dedica temps i esforços al New Art Foundation donant suport a la Cultura i formant una de les col·leccions privades d’Art Tecnològic més grans del món que s’exhibeix en exposicions i museus d’arreu. En el cas d’Aliagas, que desenvolupa bona part de la seva activitat professional a Silicon Valley, cal destacar la seva trajectòria en la creació d’empreses tecnològiques i en la tasca d’assessorament que realitza, en l’àmbit internacional, en moltes altres.

La Universitat Rovira i Virgili i el Centre de Lectura també seran distingits de manera especial. En el cas de la URV, i més enllà de subratllar la seva trajectòria en la innovació, el desenvolupament tecnològic i la formació de nous professionals pel sector, es voldrà posar èmfasi en el projecte que coordina per la creació d’un segell digital del vi. Pel que fa al Centre de Lectura, a més d’accentuar la seva trajectòria, es voldrà reconèixer la tasca de digitalització del seu fons documental, amb més de 300.000 referències consultables, i el sistema de difusió en línia de les seves activitats que ha permès multiplicar l’efecte divulgador de l’entitat.

Premis de Periodisme 2022

En paral·lel als Premis Cambra, la corporació realitza novament la convocatòria adreçada al sector periodístic. En aquesta ocasió s’han distingit quatre treballs que tenen en comú la voluntat de realçar diverses realitats empresarials que es caracteritzen per la innovació tecnològica. És el cas del programa Fem Comptes de Canal Reus dirigit per Clara Marquiegui; la secció Cas d’Èxit de l’Indicador d’Economia signada per Mònica Carrasco; el treball “Venda on line a les llibreries de proximitat: somni o realitat?” de Joel Medina publicat al Reusdigital.cat. I el reportatge sobre l’activitat de difusió i assessorament que fa la Cambra sobre el programa KIT DIGITAL signat per Jaume Garcia al diari digital Tots21.

Kit digital, protagonista dels premis

Atenent el caràcter dels premis, la gala comptarà amb la intervenció d’Albert Martínez Lacambra, director general de Red.es, entitat pública empresarial adscrita al Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital, a través de la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial. Martínez Lacambra que farà una breu dissertació sobre el programa Kit Digital i l’oportunitat que representa per la modernització del teixit productiu. Un programa impulsat pel Govern d’Espanya i gestionat per Red.es que compta amb un pressupost de 3.067 milions d’euros a través dels fons Next Generation EU el marc del Pola de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’agenda Espanya Digital al 2025 i el Pla de Digitalització de Pimes 2021-2025.

Cal recordar que la Cambra de Reus està executant un actiu servei d’assessorament i guiatge per les empreses amb relació a les possibilitats d’aquest programa que vol servir per afavorir la digitalització de les petites i mitjanes empreses i, també, dels autònoms.

Una gala per posar en valor el talent i les possibilitats del #territoricambrareus

Com és habitual l’acte de lliurament dels premis Cambra vol servir per realçar el talent de les comarques de l’àmbit territorial de la corporació. D’aquesta manera la festa s’obrirà amb l’actuació de l’arpista de l’Espluga de Francolí, Anna Amigó, que interpretarà algunes peces del seu últim espectacle. Així mateix, dos periodistes del territori seran encarregats de conduir la gala. Es tracta de la reusenca Anna Fortuny, que actualment desenvolupa la seva activitat professional a la Xarxa de Televisions Locals, i el montblanquí Josep Ardila, director de Ràdio Montblanc i col·laborador de TAC 12.

ELS REPRESENTANTS INSTITUCIONALS DEL TERRITORI DE LA CAMBRA, PROTAGONISTES DEL LLIURAMENT DELS GUARDONS

Com es tradicional en les darreres edicions dels Premis Cambra, bona part dels guardons seran lliurats per representants institucionals del #TerritoriCambraReus. És el cas de l’Alcalde de Reus, Carles Pellicer, de la Presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, i també dels representants dels Consells Comarcals (Baix Camp, Conca de Barberà, Priorat, Ribera d’Ebre i Terra Alta) i dels Ajuntaments de capital de comarca (Falset, Gandesa, Montblanc, Móra d’Ebre i Reus). També participaran del lliurament de distincions el president del Consell General de Cambres de Catalunya, Jaume Fàbrega, i la gerent de la Cámara de España, Imma Riera.

La farina de Mestral, essència de l’aperitiu dels Premis

Al finalitzar la gala els assistents podran desplaçar-se a l’espai de la Llotja on es servirà l’aperitiu dels premis i que serà elaborat pel Gremi de Forners de Reus i el Baix camp. Un aperitiu que tindrà un fil conductor, la farina de Mestral. De fet aquest serà l’ingredient comú de totes les menges que es serviran a l’àpat i que seran regades amb el vi i el cava del territori.

El projecte de la farina de Mestral és una iniciativa del Gremi de Forners amb el suport de la Cambra de Reus. Un producte de quilòmetre zero elaborat amb el blat de la cooperativa Coperal de Santa Coloma de Queralt, molt a farines Poquet d’Ascó. Precisament els assistents seran obsequiats amb un quilo de farina, un pa de Mestral i un pa foradat.

 L’aperitiu s’acompanyarà de cava i vins de les Denominacions d’Origen de la Cambra de Comerç de Reus.

Rehabilitem l’Estel, el projecte triat per recaptar fons

La darrera edició dels Premis Cambra, la del 2021, va servir per encetar una línia de col·laboració solidària amb diverses entitats. En aquella primera ocasió es van recaptar fons per fer possible el nou parc infantil de l’escola d’educació especial Nostra Senyora del Mar de Reus. Per aquest 2022 el projecte triat és Rehabilitem l’Estel, una iniciativa de Llars Socials Reus per adequar cinc habitatges sostenibles i socialment justos al carrer de l’Estel de Reus.

S’han habilitat diverses fórmules (transferència bancària, bizum i pagament en metàl·lic) per recollir aquests ingressos. De fet, més enllà del que s’acabi recaptant, cal subratllar la importància de donar visibilitat a aquestes realitats solidàries per genera consciència aprofitant un acte de les característiques dels premis Cambra.

Gala retransmesa en directe per Canal Reus

Per acabar dir-vos la gala serà retransmesa en directe per Canal Reus Televisió, per l’emissió convencional i també en línia. I que considerant les restriccions d’aforament de la Llotja, on es servirà l’aperitiu posterior, hem tancat l’assistència a 420 localitats del teatre.

 

RELACIÓ GUARDONATS PREMIS CAMBRA 2022

Premis d’Honor Cambra Reus 2022

Universitat Rovira i Virgili

Centre de Lectura de Reus

Andreu Rodríguez Valvent

Josep Anton Aliagas

 

Premis de Periodisme

Mònica Carrasco. Indicador d’Economia

Joel Medina. Reus Digital

Jaume Garcia. Tots XXI

Clara Marquiegui. Canal Reus

 

Premis Cambra Reus 2022

Electrònica Reus – SONY (Reus. Baix Camp)

Ramon Bergadà Mecanització d’Oficines SL (Reus. Baix Camp)

Biosfer Teslab (Reus. Baix Camp)

Quercus Technologies (Reus. Baix Camp)

Club Tennis Reus Monterols (Reus. Baix Camp)

Solcam Energía SL (Riudoms. Baix Camp)

Viniscoop SL (Territori Cambra Reus)

Food Aerosols Spain SL (Gandesa. Terra Alta)

Vigerm SL (Santa Coloma de Queralt. Conca de Barberà)

Pins Platja Apartaments (Cambrils. Baix Camp)

Institut Antoni Ballester (Mont-roig. Baix Camp)

Port Massaluca (Pobla de Massaluca. Terra Alta)

Institut Joan Amigó i Callau (L’Espluga de Francolí. Conca de Barberà)

José Maria Sans Amill SA (Montblanc. Conca de Barberà)

Perinet (Poboleda. Priorat)

Denominació d’Origen Montsant (Falset. Priorat)

CoEbreLab 5G Rural (Ribera d’Ebre)

Genius (Móra d’Ebre. Ribera d’Ebre)

Terra Alta Consultoria TIC (Batea. Terra Alta)

Gráficas Salaet SA (Gandesa. Terra Alta)

Clúster TIC Catalunya Sud (Territori Cambra Reus)

 

QUI ÉS QUI ALS PREMIS CAMBRA

UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI

Fundada el 1991, des del primer dia la URV ha fomentat la recerca, posant tot aquest coneixement al servei de la societat per contribuir al desenvolupament social i econòmic del seu entorn.

A la URV es formen professionals sota els plantejaments d’harmonització europea, aspecte clau per obrir portes en un món laboral sense fronteres. Tot això a través d’una oferta de formació completa, amb més de 60 graus i dobles graus i 57, un ampli programa de doctorat i una àgil programació de formació permanent per acompanyar els professionals en l’actualització constant de coneixements i millora de les seves capacitats. En cinc campus situats a Reus, Tarragona, Vila-seca i Tortosa, hi cursen els estudis de grau i postgrau prop de 16.000 estudiants i el nombre de titulats és de més de 3.000 persones l’any.

Les dades confirmen la URV com a universitat de referència a Catalunya i a l’espai europeu per la qualitat de la docència, l’aposta per la formació contínua i l’excel·lència en la recerca, el desenvolupament i la innovació.

El premi també vol distingir la iniciativa que coordina la universitat per crear un segell digital del vi. L’objectiu és establir estàndards ecològics per al sector vitivinícola i iniciar la transició cap a l’agricultura regenerativa reduint la producció i augmentant la qualitat i sostenibilitat del vi.

CENTRE DE LECTURA DE REUS

Institució cultural de referència del país. És un dels primers ateneus de Catalunya, que va ser fundat l’any 1859 amb la voluntat d’alfabetitzar i ensenyar a llegir a la població obrera i a les capes més desfavorides de la societat. Avui és una entitat dinàmica, plenament integrada en la societat del segle XXI i que no perd de vista el seu objectiu fundacional: el foment i la difusió de la cultura a Reus i al país.

En el decurs de la seva història, el Centre ha anat conformant un projecte molt ampli. Disposa d’una de les principals biblioteques patrimonials de Catalunya, un fons d’art de primer ordre, una important oferta docent, i una programació d’activitats culturals molt intensa entre d’altres.

Recentment, ha finalitzat el procés de digitalització del seu fons documental, amb més de 300.000 referències, i arran de la pandèmia van iniciar les emissions en línia de les activitats a la sala d’actes amb un ampli seguiment a la xarxa.

 

ANDREU RODRIGUEZ VALVENY

Comença la carrera empresarial de la mà de l’empresa Big Drum i anys més tard entra com a soci a la Morella Nuts al mateix temps que compra la petita empresa Data Logic, avui Ticnova.

Ticnova es va erigir en líder espanyol de producció de pc’s i sempre ha estat la cadena de botigues d’informàtica més gran de la península. Durant la seva carrera ha presidit diverses associacions empresarials dins l’àmbit de les noves tecnologies i ha format part de Patronats de diverses Fundacions.

Des de 2010 es dedica al nou grup que consta de:

  1. Outlet-PC (empresa innovadora que ven en línia i en botigues Outlet. Començà venent informàtica i avui disposa de tota mena d’articles: alimentació, joguets, electrodomèstics, estris de jardineria i de la llar, etc.).
  2. Reus Venture Capital (amb unes 40 inversions en start-ups principalment tecnològiques i que compleix una labor social encomiable fomentant el desenvolupament de noves empreses i de molts llocs de treball d’alt valor afegit)
  3. Piman Rova Immobiliària catalana.

Fa tres anys ven Ticnova i els seus fills es fan càrrec del nou grup. Aleshores se centra principalment en la New Art Foundation donant suport a la Cultura i formant una de les col·leccions privades d’Art Tecnològic més grans del món que s’exhibeix en exposicions i museus d’arreu.

 

JOSEP ANTON ALIAGAS

Un reusenc que ha fet del món el seu àmbit de desenvolupament com ho demostra el coneixement de 7 llengües que parla amb fluïdesa i el fet d’haver visitat i treballat en prop de 90 països.

Banquer d’inversió tecnològica, empresari en sèrie amb diverses sortides d’èxit i líder en el desenvolupament d’innovacions estratègiques, acredita més de vint-i-cinc anys d’experiència en la creació d’empreses i la prestació de serveis de consultoria a clients de primer nivell a tot el món.

Està especialitzat a trobar solucions empresarials pragmàtiques que impliquin noves tecnologies aplicant el sentit comú i una perspectiva global. Actualment, desenvolupa bona part de la seva carrera professional a Silicon Valley a més d’articular projectes als Estats Units, Europa i Àsia en diverses indústries, com ara serveis financers, mitjans i entreteniment i telecomunicacions.

 

PREMIS CAMBRA REUS 2022

ELECTRÒNICA REUS SONY. Reus. Baix Camp

Empresa familiar de segona generació que des del 1972 ha anat complint els somnis d’infinitat de clients amb els millors productes tecnològics del moment.

Josep Pàmies va iniciar el negoci fa cinquanta anys, apostant per una marca líder com Sony, més tard s’uniria la seva esposa, Elena Arribas. I posteriorment s’incorporaria a l’empresa i acabaria agafant el relleu la seva filla Elena Pàmies, juntament amb el seu marit David Urbán.

L’empresa està dividida en tres unitats de negoci; el punt físic, on la botiga ha estat reformada recentment. El Departament d’atenció a les empreses. I la part en línia, on s’ha evolucionat de la pàgina web a tenir e-commerce i presència en marketplace.

La clau de l’èxit de l’empresa ha estat la constant reinvenció i adaptar-se als canvis, mantenint un tracte especialitzat i diferenciat i donant un valor afegit amb els seus serveis oferint preus molt competitius.

RAMON BERGADÀ MECANITZACIÓ D’OFICINES. Reus. Baix Camp

Amb vuitanta anys d’activitat, combinant tradició i avenç tecnològic, l’empresa ha anat actualitzant els seus serveis mantenint-se a l’avantguarda de les últimes novetats en informatització, digitalització, equipament d’audiovisuals, cartelleria digital, mobiliari, i consumibles per l’oficina, TPV i impressores 3D. A més ofereix solucions punteres com gestió del núvol, la ciber-seguretat, “Business Intel·ligent ” o Intel·ligència de negoci, gestió documental, control de presència i moltes més solucions.

Actualment, compten amb la tercera generació integrada en el negoci, un fet que suposa força, il·lusió i tot un repte per continuar creixent en nous projectes i serveis pels clients actuals i de futur.

BIOSFER TESLAB. Reus. Baix Camp

Empresa spin-off de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Institut de Recerca Sanitària Pere Virgili (IISPV), opera en el sector del diagnòstic in vitro. El seu objectiu és proporcionar serveis analítics per estudiar i monitorar les alteracions del metabolisme amb la finalitat d’avançar en el coneixement i en la millora de la salut de les persones.

Biosfer Teslab es va crear amb la voluntat de reduir al màxim el temps entre els resultats científics bàsics i la seva aplicació futura als pacients, per convertir-se en una empresa de referència a escala europea en l’anàlisi de bio-fluids, mitjançant la tecnologia d’alt rendiment de Ressonància Magnètica Nuclear (RMN).

L’empresa aposta per una constant innovació tecnològica per proporcionar sempre el millor servei als clients.

QUERCUS TECHNOLOGIES. Reus. Baix Camp

Empresa consolidada del sector d’aparcament amb instal·lacions a tot el món i coneguda pels seus vint-i-tres anys d’experiència en la tecnologia de reconeixement de matrícules i detecció de vehicles. Quercus ofereix solucions d’aparcament òptimes per a qualsevol mena d’aparcament, maximitzant l’eficiència en la seva gestió i millorant l’experiència dels clients. La solució d’aparcament global inclou càmeres de lectura de matrícules, sistemes de guiat d’aparcament interior i a l’aire lliure, senyalització i quioscs. Tot centralitzat en una única plataforma de gestió d’aparcament.

CLUB TENNIS REUS MONTEROLS. Reus. Baix Camp

Entitat esportiva fundada el 1970 per la societat civil reusenca de l’època amb inquietuds socials i esportives i, de manera més concreta per la promoció i pràctica del tennis. Amb els anys ha esdevingut un club multiesportiu amb la incorporació del pàdel i el fitness. En la vessant esportiva i, més concret en el tennis, ha estat i és un referent a Catalunya per la seva escola de formació de jugadors i jugadores així com en l’organització de tornejos de prestigi internacional. Els seus esportistes han aconseguit trofeus a nivell estatal.

El servei a l’associat és la màxima de l’entitat, havent desenvolupat sofisticades eines informàtiques per afavorir la relació entre els socis i el club que, per altra banda, sempre ha donat valor al tennis, a l’esport, als infants, afavorint la inclusió i la sostenibilitat.

SOLCAM ENERGIA SL. Riudoms. Baix Camp

Empresa amb vint anys d’experiència en el camp de les energies renovables, compromesa amb el medi ambient que es caracteritza per donar sempre un valor afegit a la seva feina, apostant per la sostenibilitat i l’eficiència energètica en totes les seves propostes de valor.

Assumint que el seu millor actiu són les seves persones, també ha treballat intensament a evolucionar cap a una sostenibilitat no només energètica o mediambiental, sinó també social, posant sempre la seva experiència i la seva capacitat d’innovació al servei de les persones.

VINISCOOP

Viniscoop és el primer e-commerce especialitzat en vi social. És a dir, vi elaborat per cooperatives catalanes, sota un model d’economia social i col·laborativa. Quan compreu a Viniscoop, no tan sols descobriu vins únics. El que pagueu per cada ampolla es reparteix equitativament entre els socis viticultors de cada celler. L’aposta pel vi social és doncs una aposta per la sostenibilitat del territori i una manera de donar suport a centenars de famílies d’agricultors catalanes. Descobriu més a www.viniscoop.com

FOOD AEROSOLS SPAIN. Gandesa. Terra Alta

L’empresa té com a propòsit la formulació, el disseny, la producció i la comercialització vertical d’una àmplia varietat d’aerosols alimentaris destinats al mercat B2B, a partir d’estàndards de qualitat d’alt nivell, que permet expandir els seus productes per mercats internacionals.

La contínua aposta i il·lusió des de l’inici per l’R+D+I com a tret diferenciat, així com la primerenca certificació de tota la planta amb el segell Kosher (OK Kosher), identificatiu de qualitat entre els consumidors hebreus i nord-americans, han marcat les directrius del camí que ens ha portat al dia d’avui.

VIGERM S.L. Santa Coloma de Queralt. Conca de Barberà

Empresa familiar fundada pels germans VILA l’any 1979 i que actualment està dirigida per la primera i segona generació. Dedicada inicialment a la reparació i venda de maquinària agrícola, va evolucionar cap a la fabricació convertint-se, en l’actualitat, en un dels principals fabricants agrícoles dins del mercat espanyol amb el segell de qualitat de la marca VILA. Presents a les principals fires i demostracions en camp celebrades al nostre país, i amb una incipient penetració a l’exterior, els seus productes són molt valorats i reconeguts en el panorama agrícola en altres països com Mèxic, Austràlia, Estònia, Portugal, Hongria, Marroc o França, entre d’altres. Una expansió feta amb el segell de la marca VILA basat en la qualitat, el bon servei i la innovació tecnològica.

PINS PLATJA APARTAMENTS. Cambrils. Baix Camp

Empresa d’Allotjament Turístic amb un complex de 177 apartaments. És l’alternativa ideal per aquells que viatgen en parella, en família o en grups. Disposen de diverses capacitats d’apartaments des d’Estudis a Apartaments de 3 habitacions, oferint un servei d’atenció integral a l’usuari. Cal destacar l’estratègica ubicació del complex que ofereix al client nombroses possibilitats per completar l’experiència d’allotjament de vacances amb nosaltres.

L’empresa familiar que gestiona Pins Platja té una trajectòria empresarial extensa relacionada amb el sector del turisme i evolucionant el model de negoci. Perquè tenen l’objectiu de perdurar en el temps i el compromís de sobreviure davant de qualsevol situació servint-se, en tot moment, de la innovació digital i tecnològica.

INSTITUT ANTONI BALLESTER. Mont-roig. Baix Camp

El centre ofereix el cicle mitjà de sistemes microinformàtics i xarxes en modalitat DUAL, formació professional bàsica d’informàtica d’oficina i el certificat de professionalitat de muntatge i reparació de sistemes microinformàtics.

L’institut treballa per educar i preparar el seu alumnat per donar resposta a la transformació digital. Fa promoció de l’equitat i la qualitat del sistema educatiu reflectida en la millora de les capacitats i competències. D’aquesta manera afavoreix la transformació digital del centre, les tecnologies mòbils, la comunicació digital i la col·laboració amb entitats externes. També fa promoció i impulsa l’avaluació de l’impacte de les tecnologies digitals per a l’aprenentatge.

Sense oblidar el que sempre potencia els valors positius d’esforç, d’il·lusió i de perseverança que sempre calen en tots els àmbits de la vida. Allò que tant demostrava l’Antoni Ballester en tots els projectes que duia a terme.

PORT MASSALUCA. La Pobla de Massaluca. Terra Alta

Establiment turístic de càmping, restaurant i port fluvial amb activitats aquàtiques i esportives a la Pobla de Massaluca (Terra Alta), on el riu Matarranya desemboca al riu Ebre, al pantà de Riba-roja.

El projecte, liderat per 3 joves del municipi en col·laboració públic-privada amb l’ajuntament, va començar ara fa onze anys, el 2011, amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament i remarcar el territori d’àmbit rural, amb un model de turisme sostenible i en sinergia amb la natura.

La innovació i la tecnologia aplicada als processos diaris són la passió dels seus impulsors i han marcat la seva evolució. Un exemple és el seu últim projecte, amb la integració de sistemes domòtics en bungalous per tal de millorar l’eficiència energètica, el confort de cara al client i la gestió remota dels allotjaments, facilitant en conjunt l’experiència i la satisfacció tant de les persones que ens visiten com del nostre equip de treball.

Després de molts anys d’implicació, compromís i disseny de l’essència “Port Massaluca” ens agradaria destacar l’esforç que hem realitzat per intentar demostrar que és possible liderar d’acord amb valors cooperatius per créixer conjuntament i en equilibri amb les persones i el nostre entorn.

INSTITUT JOAN AMIGÓ I CALLAU. L’Espluga de Francolí. Conca de Barberà

Des del primer curs acadèmic (1984-85) l’oferta educativa en secundària s’ha anat consolidant i ampliant amb el Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Sistemes Microinformàtics i Xarxes. L’objectiu principal del centre és el de formar, ensenyar i aconseguir que l’alumnat pugui afrontar amb garanties el futur sent competent i hàbil tan curricularment com de manera interpersonal, social i afectiva sent capaç d’utilitzar els recursos que es trobin al seu abast i per aquest motiu oferim un “ensenyament de qualitat i de ben a prop”.

La ubicació del centre afavoreix que l’alumnat pugui gaudir d’un entorn privilegiat, en contacte amb la natura i altres espais que ens ajuden a treballar les competències sobre el terreny. I manté un intercanvi fluid amb les entitats espluguines, generant sinergies amb propostes i recursos educatius dels quals es poden nodrir.

JOSÉ MARIA SANS AMILL, S.A. Montblanc. Conca de Barberà

L’any 1926 Josep Maria Sans Amill va desenvolupar la primera màquina per unir baules de forma automàtica. Dècades més tard, el seu fill, Josep Maria Sans Folch, va dissenyar noves baules i va millorar la tècnica per a treballar amb alumini anoditzat. Això va permetre crear una àmplia gamma de colors i la possibilitat de reproduir patrons i dibuixos. Juntament amb la seva dona, Josefina Esplugas, va aconseguir que les cortines de cadena per a portes s’estenguessin per llars i locals comercials de tot el Mediterrani.

Amb el canvi de segle es comença a treballar amb despatxos d’arquitectura i interiorisme de reputació internacional. Les cadenes d’alumini abandonen les cases particulars i els comerços, per començar a lluir-se en espais públics reconeguts arreu.

Actualment, la companyia és un referent al sector del disseny i l’arquitectura. Liderada per la tercera generació, s’ha consolidat com una marca internacional que compta amb una segona seu als Estats Units des de 2016. Els nets del fundador tenen molt present el que el seu avi acostumava a dir: “No hi ha res que no es pugui fer, només cal trobar la manera”.

PERINET. Poboleda. Priorat

Perinet és una finca espectacular situada al cor històric de la DOQ Priorat. El celler i la vinya són únics al Priorat com a resultat d’una visió particular i pionera en invertir en un celler premium i alhora en un destí turístic d’excel·lència.

A les vinyes hi trobem un predomini de varietats locals com Carinyena i Garnatxa, acompanyades de varietals internacionals. L’arquitectura del celler destaca per la seva eficiència, elegància i espectacularitat. Perinet produeix grans vins elaborats cent per cent en origen i destinats al mercat internacional de primeres marques.

Les vinyes estan construïdes en unes terrasses tecnològicament avançades, amb plantacions d’alta densitat. Perinet s’ha convertit avui en un celler modern i innovador situat al centre d’una regió tradicional. El model de viticultura, les tècniques enològiques i la recerca constant fan de Perinet el lloc on s’abracen passat i futur.

DENOMINACIÓ D´ORIGEN MONTSANT. Priorat i Ribera d’Ebre

La DO Montsant compleix el vintè aniversari havent doblat el nombre de cellers que inicialment van crear la Denominació d’Origen. En aquests vint anys ha vist créixer el seu patrimoni vitivinícola amb l’esforç col·lectiu de viticultors, viticultores i cellers, sempre mantenint-se fidels a la seva filosofia i manera de fer, i amb l’excel·lència com a bandera. D’aquesta manera ha aconseguit convertir-se en un referent en el panorama vitivinícola, tant nacional com internacional.

En aquestes dues dècades tampoc han deixat de créixer els seus esforços en pro de l’autoconeixement. Els estudis de zonificació, l’aposta per les seves varietats històriques (garnatxes i carinyenes) així com per la sostenibilitat han estat claus al llarg dels darrers anys, convertint-se en un segell més de la seva identitat.

CoEbreLab 5G Rural. Ribera d’Ebre

Laboratori d’innovació social digital de foment de la tecnologia mòbil de cinquena generació 5G a empreses, administracions públiques, centres de formació i ciutadania. El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre és el líder local del projecte Àrea 5G Rural Terres de l’Ebre, un projecte de desenvolupament territorial d’implantació de la tecnologia 5G, impulsat pel Departament de Polítiques Digitals en el marc de l’Estratègia 5G de Catalunya, amb la col·laboració de la Mobile World Capital Barcelona i la Fundació i2CAT, la Diputació de Tarragona i al Consorci de Dinamització del Polígon del Molló. Les àrees 5G, que s’implementaran arreu de Catalunya, són uns espais territorials que pretenen agregar diferents iniciatives dirigides a promoure aquesta tecnologia: activitats de formació i disseminació, tallers, proves de concepte i laboratoris.

GENIUS. Móra d’Ebre. Ribera d’Ebre

Genius neix a principis dels anys 2000. La seva propietària, Núria Jove, una jove emprenedora i amant del món de la moda, es decideix a obrir un negoci local diferent i desimbolt. Volia vestir a les seves clientes per dintre i per fora amb una atenció personalitzada i de confiança.

Gràcies a les noves tecnologies aposta per obrir un negoci en línia i crea GENIUS.MODA. Una pàgina propera on cada dia s’hi poden veure novetats. Al mateix temps es llança a les xarxes socials per donar visibilitat del seu negoci i en quatre anys aconsegueix gairebé 40.000 seguidors a Instagram, posicionant-se com una de les botigues en línia importants del sector de la moda del nostre territori.

A Genius sempre hi podreu trobar les últimes tendències i la millor selecció de roba , calçat y complements, sense faltar la qualitat, ja sigui a la seva botiga física a Móra d’Ebre o a la shop en línia www.genius.moda.

TAC TIC. Gandesa. Terra Alta

Consultoria TIC especialitzada amb el sector vitivinícola, abasta tota la cadena de valor del sector, amb solucions tecnològiques per a viticultors, cellers i denominacions d’origen. Gestiona la traçabilitat de més de dos-cents cellers del territori català i cinc de les denominacions d’origen més rellevants. Formen part d’un grup operatiu amb projectes d’I+D per a la validació i control de la traçabilitat dels vins amb tecnologia BlockChain.

GRÀFIQUES SALAET

Empresa familiar fundada l’any 1965 dedicada a la fabricació d’envasos de paper i cartó per a la indústria alimentària, amb 60.000 m2 de naus industrials en 4 centres de treball i amb un equip de 215 persones.

Disposa de dues unitats productives a l’estranger, una a l’Argentina i una altra a Romania, i l’exportació representa el 40% de les vendes, afrontant una forta expansió internacional a diversos.

Amb el factor determinant de la qualitat dels seus productes, la vocació de servei al client i l’afany constant per la investigació, disseny i desenvolupament de nous productes, l’empresa disposa d’un departament d’I+D per donar servei als seus clients, adaptant-se a les seves necessitats i desenvolupant constantment nous envasos i nous usos per donar resposta als reptes mediambientals que se’ns presenten.

Disposa de les millors tècniques de fabricació amb les quals han aconseguit una posició de lideratge en el mercat. I tot plegat sense deixar de banda el seu compromís amb la comunitat, posant sempre a les persones en el centre de les seves decisions.

CLÚSTER TIC CATALUNYA SUD

El Clúster TIC Catalunya Sud és l’associació empresarial del Sector Tecnològic i Digital del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre formada per una vuitantena d’empreses TIC i les principals institucions de la demarcació. De forma agregada i nacional representa 1.500M€ de facturació anual i 22.000 llocs de treball directes, sent el Sector amb més potencial de creixement de Catalunya.

El Clúster TICSud aposta per

  • Construir un model territorial especialitzat i potent en les noves tecnologies
  • Oferir serveis i solucions tecnològiques de proximitat i qualitat a la resta de sectors productius
  • Sumar per la generació, atracció i retenció de Talent tecnològic i digital
  • Facilitar l’atracció d’Inversions i la captació de Projectes Europeus
  • Dinamitzar, cohesionar i representar l’ecosistema Tecnològic del territori
  • Crear una estructura público-privada neutral que defensi i promogui els interessos i les necessitats de les empreses del Sector TIC

 

PREMIS DE PERIODISME CAMBRA REUS 2022

Mònica Carrasco. Indicador d’Economia

Pel recull dels articles publicats a la secció Temps d’oportunitats i amb l’encapçalament Cas d’èxit. El Jurat, més enllà del global dels escrits, ha valorat especialment l’article sobre l’embranzida de la robòtica social, amb atenció preferent al cas de l’empresa de Reus La Tarongeta Informàtica.

Joel Medina. Reus Digital

Per l’article “Venda en línia a les llibreries de proximitat: somni o realitat?” que fou publicat al Reusdigital.cat el 31 de gener de 2022. El jurat ha valorat, de manera ben especial, l’oportunitat de l’escrit a l’hora de posar el focus informatiu en la realitat d’un sector, el de les llibreries, en afrontar un repte com el de la venda en línia atenent l’impacte de les noves formes de comercialització i, també, dels canvis d’hàbits de la clientela provocats per l’esclat de la pandèmia.

Jaume Garcia. Tots XXI

L’article “El Kit Digital europeu arriba a l’àrea de Reus” publicat al diari digital TOTS XXI. El Jurat ha valorat molt positivament la descripció, precisa i acurada, que realitzeu de l’activitat la Cambra a l’hora d’afavorir la digitalització de les empreses i, de manera ben especial, el desenvolupament del programa KIT DIGITAL que constitueix, en l’àmbit de la innovació, un dels eixos estratègics d’actuació de la corporació.

Clara Marquiegui. Canal Reus

Per conjunt de programes emesos al FEM COMPTES de Canal Reus on s’han destacat diverses iniciatives vinculades a la innovació i la digitalització a l’àrea de la Cambra de Reus com poden ser l’Innolab o les iniciatives que engega Mas Carandell.