Una trentena d’activitats formen part de la cinquena edició del Temps d’Avellana, el programa d’actes que posa en valor la fruita seca de referència al territori i que creix cada any en nombre d’entitats i institucions implicades en l’organització i que ja superen les trenta.  Inaugurat oficialment a la Llotja de la Cambra de Reus, la programació s’estén fins al mes de desembre amb activitats a les comarques tarragonines i gironines.

L’acte oficial d’inauguració ha comptat amb la participació, entre diverses personalitats relacionades amb el sector, del director dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Àngel Xifré; l’alcalde de Reus, Carles Pellicer; el vicepresident del patronat de la la Llotja de Reus, Isidre Guinjoan; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; la coordinadora de l’Oficina Tècnica de l’Avellana i consultora en Turisme i Cultura d’Eurecat, Eva Martínez; la presidenta de la Denominació d’Origen Protegida Avellana de Reus, Ester Gomis; i en representació de l’Associació d’Organitzacions de Productors d’Avellana, Josep Moragas.

“El més positiu del Temps d’Avellana és l’experiència adquirida i la consolidació de la convocatòria” ha destacat durant l’acte el vicepresident del patronat de la Llotja de Reus, Isidre Guinjoan, “la promoció de la nostra fruita seca de referència és cabdal i necessària per definir l’essència del territori al qual representem, i hi estem tots compromesos”.

En aquest sentit, la ciutat de Reus ha ratificat el seu compromís amb el sector de l’avellana que “malgrat les incerteses del moment ha de mirar endavant amb energia i decisió” perquè, com ha assenyalat l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, “la qualitat i singularitat dels nostres productes agroalimentaris, amb l’avellana al capdavant, és fora de dubte i suposa un actiu valuosíssim que hem de saber gestionar”.

En la seva intervenció, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha explicat que a banda de difondre el consum d’aquest producte i generar activitat al sector, “el suport al Temps d’Avellana i a altres iniciatives de caràcter agroalimentari contribueixen a la nostra lluita contra el despoblament rural”, que també aborden impulsant l’habitatge, les comunicacions físiques i digitals, l’emprenedoria o la transició energètica “per augmentar les oportunitats i el benestar de les persones dels nostres pobles i ciutats”.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural manté l’aposta per desenvolupar el Pla Estratègic per a la valorització del sector de l’avellana i estén dos anys més l’Oficina Tècnica de l’Avellana, “que treballa en objectius estratègics per al futur del sector com el Panel de Tast de l’Avellana” explica el director dels Serveis Territorials de Tarragona del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Àngel Xifré, que “amb la seva tasca permet descriure els valors organolèptics de les nostres avellanes”.

La renovació de l’oficina tècnica, gestionada pel centre tecnològic Eurecat, fins a desembre de l’any 2023 permetrà a més de consolidar el Panel de Tast per abordar nous productes derivats de l’avellana, acompanyar la DOP Avellana de Reus per incrementar el seu catàleg de productes certificats, la consolidació de l’Associació d’Organitzacions de Productors de l’Avellana, la implementació d’un pla de transformació circular per a les empreses del sector, el foment del consum de l’avellana i de forma especial a les escoles i en el sector de la restauració, i l’organització d’esdeveniments com el Temps de l’Avellana.

En paraules de la coordinadora de l’Oficina Tècnica de l’Avellana i consultora en Turisme i Cultura d’Eurecat, Eva Martínez, el Temps d’Avellana “teixeix una xarxa de complicitats entre els agents del sector” que permet “potenciar la promoció d’aquest producte local, fer visible l’avellana al territori i posar en valor la feina del pagès”.

Per la seva banda, en Josep Moragas de l’Associació d’Organitzacions de Productors d’Avellana ha destacat que “la unió del sector en aquesta associació i el rejoveniment d’alguns actors dona esperança de futur a l’avellana de casa nostra”.

En el cinquè any del Temps d’Avellana, la presidenta de la Denominació d’Origen Protegida Avellana de Reus, Ester Gomis, ha destacat durant l’acte de presentació que cal donar espai a la societat a l’avellana de Reus “que és fruit del nostre territori, de qualitat i saludable”. I ha convidat a participar en la Festa de l’Avellana de la DOP que volen que “esdevingui una fita anual per a tots”.

Les activitats del Temps d’Avellana 2022

Aquesta nova edició del Temps d’Avellana incrementa el nombre d’institucions participants, d’activitats i els municipis on se celebren, amb activitats per a tots els públics de caire lúdic, educatiu i professional.

La programació, iniciada l’1 d’octubre amb la Fira de l’Avellana de Brunyola, a les comarques gironines, s’allarga fins al mes de desembre amb la celebració del dia mundial de l’avellana i l’acte de cessió dels fons bibliogràfic sobre l’avellaner de Joan Gamundi a la Biblioteca Xavier Amoròs de Reus.

Com a novetat, aquest any inclou la celebració de la primera Festa de l’Avellana promoguda per la DOP Avellana de Reus, que tindrà lloc el 15 d’octubre a l’Estació Enològica de Reus. En l’esdeveniment es lliuraran els guardons DOP Avellana de Reus que distingeixen persones que han treballat per al futur del sector en diferents àmbits, i tindran lloc tallers infantils, tastos, visites guiades, actuacions d’elements tradicionals, actuacions musicals, així com l’exposició i venda de productes amb avellana DOP Reus.

En l’àmbit de les jornades professionals, inclou l’acte de celebració del 20è aniversari de les Associacions de Defensa Vegetal de l’Avellana i Cultius Mediterranis al Morell, el 20 d’octubre, i la segona trobada  presencial del grup europeu de defensa de l’avellana Corylus Europea al Camp de Tarragona, els dies 21 i 22 de novembre.

Al Temps d’Avellana 2022 hi col·laboren el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, la Cambra de Comerç de Reus, la Llotja de Reus, la DOP Avellana de Reus, l’Ajuntament de Reus amb les regidories d’Empresa i Ocupació i d’Educació, l’Agència Reus Promoció, Reus Cultura, l’IRTA, PRODECA, el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Brunyola, l’associació Avellana de Brunyola i Comarques Gironines, els ajuntaments de l’Aleixar, Riudoms, la Selva del Camp, Alcover i el Morell. La Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat, el grup NFOC-Salut de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili, Unió de Pagesos, l’ADV de l’Avellana i Cultius Mediterranis, l’Associació Am ics de l’avellana, Ca Roset, Coselva i Còdol Educació.