Article del President de la Cambra, Jordi Just, publicat al Diari de Tarragona en l’edició de l’1 d’octubre de 1922

La Cambra de Comerç sempre ha plantejat la necessitat de promocionar l’aeroport en origen. Més enllà de la important activitat turística que desenvolupa, és evident que el creixement de la instal·lació passa perquè la gent del territori el tingui com una referència obligada, ja sigui pels seus viatges de negocis o de lleure. D’aquí l’interès que sempre hem manifestat d’apostar pels vols regulars i també per promocionar l’oferta en general de manera permanent amb tots els mecanismes de difusió a l’abast amb una cosa tan senzilla com disposar d’una pàgina web que permeti, de manera fàcil i àgil, conèixer l’oferta de la instal·lació. En un moment com l’actual on amb un clic accedeixes a tota la informació que et convé, costa entendre que per saber tots els vols de l’aeroport acabis en un veritable cul-de-sac a internet.

L’exercici que ha realitzat el Diari de Tarragona és concloent i determinant, i dissortadament corrobora el que sempre hem advertit des de la Cambra: falta molt de camí per recórrer per aconseguir que el de Reus sigui l’aeroport de referència dels nostres passatgers. És cert que per arribar a aquesta fita la proximitat amb Barcelona pot semblar una amenaça. Molts dels enquestats reconeixen que a l’hora de volar aposten decididament pel Prat valorant l’àmplia oferta de destinacions. Però com bé va apuntar el President d’AENA, Maurici Lucena, en la seva estada a la nostra Cambra, aquesta proximitat esdevindrà, més a la curta que a la llarga, una oportunitat. Sense l’ampliació del Josep Tarradellas, les companyies hauran d’apostar per aeroports com el nostre per donar resposta a les necessitats dels passatgers.

Passatgers que aniran molt més enllà de la nostra àrea d’influència. Necessitem millorar les comunicacions de l’aeroport. D’aquí la nostra insistència que no és corresposta. Gairebé sempre l’administració fan allò, com diuen al meu poble, de “te sento, te sento, però no t’escolto”. No ho demanem per caprici. Ho fem per responsabilitat pensant en la competitivitat de les empreses i la qualitat de vida de la nostra gent.

Reus pot i ha de captar també l’interès de l’àrea metropolitana de Barcelona. I donar resposta a les necessitats dels empresaris de la zona arreu d’Europa. Des de la química ens han manifestat la idoneïtat del vol a Frankfurt, dissortadament desaparegut. O la recuperació d’una vella aspiració de l’empresariat local, el vol de Reus a Madrid, i més ara que el tren presenta puntes de saturació. Sense oblidar la possibilitat d’obrir-nos a altres capitals de la península considerant, entre d’altres, l’atractiu que ofereix Port Aventura.

Per tant, l’aeroport té per davant una oportunitat històrica de creixement per ampliar la seva oferta, desestacionalitzar-la amb l’obertura tot l’any i amb l’atractiu afegit -no ho oblidem- de l’entrada en funcionament de l’Estació Central Intermodal que marcarà un abans i un després en les comunicacions. Amb aquest horitzó esdevé una necessitat de promocionar-lo. I fer-ho, per començar, al seu mateix territori d’influència. Perquè si nosaltres mateixos no ens creiem l’aeroport, difícilment serem capaços de convèncer als de fora.

Jordi Just

President de la Cambra de Comerç de Reus

Membre del Consell d’Administració d’Aeroports de Catalunya