La sala d’actes de la Cambra ha estat l’escenari, aquest dilluns al matí, de la presentació del RADAR CAMBRA del segon trimestre d’enguany, i que constitueix la trenta-quatrena onada d’aquest panell de consulta empresarial. Una presentació que ha anat a càrrec del vicepresident segon de la Cambra, Jaume Batista, i del director del Radar, representant de l’empresa CERES, Hildebrand Salvat.

En la valoració inicial el vicepresident de la Cambra, Jaume Batista, ha posat l’accent en la situació econòmica que, durant els darrers anys, viu instal·lada en una autèntica muntanya russa. “Després de superar l’impacte del Covid, ara hem d’administrar la crisi provocada per la guerra a Ucraïna. Això genera un entorn de gran incertesa, que planteja moltes preguntes i a les que, de moment, no hi podem donar resposta”. Malgrat aquesta circumstància, Batista ha assenyalat que encara es manté un punt d’optimisme sempre pendent de com evolucioni la situació durant el segon semestre. “La incertesa en els preus i l’escassedat de productes bàsics fa que el resultat final de les empreses sigui incert. I més tenint en compte que el consumidor va perdent, progressivament, poder adquisitiu” ha apuntat el vicepresident. Davant d’aquests reptes, i de la necessitat d’aplicar mesures correctores, ha demanat al govern i a l’administració pública que doni resposta als reptes plantejats en la línia d’altres països europeus avançats, amb directius clares i unitat de criteris entre els diversos departaments amb l’objectiu de no generar més desconcert.

En la seva presentació el director del RADAR, Hildebrand Salvat, ha subratllat com a element cabdal “l’excepcional situació inflacionària que estem vivint i que condiciona també la perspectiva dels panelistes. Havent superat el moment més crític provocat per la pandèmia, l’impacte de la guerra a Ucraïna, i la seva afectació sobre l’economia, ha generat un entorn de gran incertesa.” És cert que els indicadors encara són moderadament positius, però la segona meitat de l’any serà quan veurem l’impacte real de tot plegat. D’aquí que les previsions dels panelistes a un any vista no sigui gaire positiva. La situació d’impredictibilitat fa que els consultats no siguin tan optimistes com a finals de l’any passat.

Pel que fa a l’Índex de Confiança Empresarial  el director del Radar ha apuntat que s’observa un repunt a l’alça en clau positiva després de la davallada important del primer trimestre de l’any motivat per l’esclat de la guerra. Una dada favorable que, això sí, també caldrà veure com evoluciona atenent les circumstàncies conjunturals que estem travessant.

Podeu descarregar-vos el Radar en aquest enllaç:

34a ONADA RADAR CAMBRA