La Cambra de Comerç de Reus, fidel a la seva històrica i estreta relació amb el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura, s’ha sumat a les sessions de debat del procés participatiu que proposa el Pacte Nacional per la Llengua amb l’objectiu d’aportar propostes sectorials. I ho ha fet amb una sessió centrada en l’ús del català en el sector comercial. D’aquí el títol de la jornada “El Català i el Comerç, una suma que multiplica” que ha servit per fer un diagnòstic de la situació de la nostra llengua en un àmbit econòmic estratègic com és el comercial.

La sessió, que ha comptat amb la participació de diversos comerciants de Reus, s’ha iniciat amb dues ponències introductòries que han protagonitzat el President del grup Bon Preu, Joan Font, i el director general d’Electrodomèstics Calbet i President de la Unió d’Entitats de Retail de Catalunya, Joan Carles Calbet. Ambdós amb establiments oberts a l’àmbit territorial de la Cambra. I ambdós referents d’empreses exemplars en l’ús del català com a llengua de referència en la relació comercial amb el seus clients.

Font i Calbet han fet un dibuix precís de quina és la situació actual del català en el sector comercial, aportant idees i propostes per definir de quina manera es pot potenciar el seu ús considerant l’altíssim valor estratègic del sector comercial en la difusió de la llengua.

La sessió ha estat conduïda pel president de la Cambra, Jordi Just, i pel coordinador de la Comissió de Comerç de la corporació, Pau Salvadó. I ha comptat també amb la participació del President del Consell del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus i regidor de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus, Daniel Recasens, i la Directora del Centre, Anna Saperas.

Les propostes resultants de la sessió es faran arribar a la Secretaria de Política Lingüística amb l’objectiu que puguin ser incloses en el redactat final del pacte

El Pacte Nacional per la Llengua és un projecte del Govern de la Generalitat que defineix la voluntat del mateix govern de tractar els temes relacionats amb la llengua catalana d’una manera frontal, transversal, dialogant i rigorosa. Es tracta d’una iniciativa adoptada pel Parlament de Catalunya el 30 de setembre de 2021, destinada a promoure un Pacte Nacional que forneixi del màxim suport social i institucional el desenvolupament de les polítiques necessàries pel que fa a l’ús i el coneixement de la llengua catalana i que faci del català un instrument de coneixement i de cohesió social.