El Palau de Castellà de Gandesa serà l’escenari, el  dilluns 18 de juliol a les 11h, de l’acte Pel Desdoblament de la Nacional 420, una gran trobada dels sectors socials, econòmics i polítics dels territoris afectats per aquesta carretera. La trobada arriba després del moviment conjunt de les Cambres de Comerç de Cuenca, Lleida, Reus, Teruel i Tortosa que van sol·licitar de manera unitària, recentment, la cristal·lització de l’esmena aprovada en els pressupostos generals de l’Estat de l’any  passat per fer possible l’estudi informatiu pel desdoblament de Reus a Alcanyís. Una esmena que, de manera conjunta, van presentar el grup mixt, el grup parlamentari republicà i el grup parlamentari plural, a instància dels diputats de Teruel Existe, ERC, PDeCAT i JuntsxCat. El suport parlamentari a l’esmena va ser històric, amb un total de 287 vots a favor i cap en contra.

Per aquest motiu les cambres volen que es visualitzi la unitat d’acció sobre la petició del desdoblament amb una gran trobada en un dels municipis estratègics del traçat de la carretera com és Gandesa, la capital de la Terra Alta.

Les cambres implicades han mantingut una actitud proactiva en relació a una de les reivindicacions històriques del nostre territori com és la del desdoblament de la Nacional 420. Sempre han entès aquesta carretera com un eix de primera magnitud. I d’aquí la importància de millorar-ne el traçat. Es tracta d’una via de comunicació bàsica pel Port de Tarragona atenent el transport de cereals al Baix Aragó, i també és una sortida natural per la indústria química per accedir a l’interior de la Meseta.

Per Terol també és un via de gran importància, entre d’altres coses per connectar amb l’aeroport de Reus al que sovint s’hi refereixen com l’aeroport del Baix Aragó. I també es considera estratègica aquesta actuació per apaivagar els efectes del despoblament que impacten sobre els municipis per on discorre, una de les demandes que la Cambra sempre ha posat damunt la taula considerant el risc que pateixen algunes comarques del seu àmbit territorial. No cal dir que, en paral·lel, el desdoblament obriria una nova via ràpida d’accés fins a Madrid que estalviaria temps i quilòmetres en relació a l’actual traçat per Saragossa.

(Foto ReusDigital.cat)