806 dies després el Gremi de Fusters i Ebenistes del Baix Camp podrà, finalment, celebrar l’acte central del seu centenari. L’entitat tenia programat l’esdeveniment pel 19 de març de 2020 al Teatre Bartrina de Reus. Però l’esclat de la pandèmia, i el corresponent confinament domiciliari, va obligar a ajornar l’acte sine die. Així doncs el Gremi podrà celebrar finalment els seus primers 100 anys de vida el divendres 3 de juny a l’auditori de Fira de Reus, amb el mateix programa que tenia preparat dos anys abans, el concert de l’Orquestra i el Cor de la Universitat Rovira i Virgili.

Més enllà de la celebració del centenari, aquest esdeveniment extraordinari es correspon amb la línia encetada pel Gremi el 2018 de programar anualment actes que combinen fusta i música. L’objectiu, posar en valor la importància de la fusta a l’hora d’afavorir la sonoritat dels instruments. En paraules del mateix President del Gremi, Josep Maria Cogul, “la fusta i la música tenen l’harmonia en comú, la capacitat de crear calidesa, tranquil·litat, relaxació i identitat.” Per aquest motiu, cercant el complement pedagògic que també persegueix el concert, està prevista la intervenció del director de l’Orquestra de la URV, Miquel Massana, que abans d’iniciar l’acte farà una ponència sobre la fusta en instruments com el clarinet, l’oboè, el fagot, el violí i el violoncel. Sobre el canvi d’emplaçament -del Bartrina a l’auditori Antoni Gaudí- Cogul també ha celebrat que l’espai de la fira és emblemàtic pel Gremi atenent que la fusta és l’element central del panellat de les parets i del mobiliari de l’espai.

Amb la voluntat de convertir aquest aniversari rodó en un veritable acte ciutadà, el Gremi de Fusters obre les portes del l’auditori Antoni Gaudí perquè tothom que ho vulgui participi d’aquest esdeveniment. Per això el concert és gratuït i les invitacions es distribuiran a l’oficina d’informació turística del Gaudí Centre, a la plaça del Mercadal, i a les oficines de la Cambra de Comerç de Reus, al carrer de Boule. Tots els interessats poden adreçar-s’hi per recollir la seva entrada en l’horari d’obertura habitual d’ambdós equipaments.