La Ganxet Pintxo Primavera 2022 ja té quadre d’honor. Aquest matí la sala d’actes de la Cambra de Comerç ha estat l’escenari del lliurament de guardons als establiments distingits en aquesta edició de la ruta de tapes. Durant la presentació de l’acte el President de la Cambra, Jordi Just, s’ha felicitat per l’èxit d’aquesta dinovena convocatòria d’un esdeveniment que, una vegada més, ha demostrat la seva capacitat d’atracció, esdevenint un autèntic fet social. Just ha avançar que la propera tardor la Ganxet Pintxo celebrarà la vintena edició. I per aquest motiu es prepararà un programa especial d’activitats que s’anunciarà oportunament.

L’acte també ha comptat amb la participació de la regidora de promoció de ciutat, Montserrat Caelles, que ha destacat la importància estratègica de la Ganxet Pintxo en el conjunt d’activitats que genera la ciutat durant l’any amb l’objectiu de potenciar el sector de la restauració. Precisament en aquest sentit ha volgut subratllar la capacitat de la ruta d’anar molt més enllà de l’àmbit que li és propi, per impactar directament sobre tot el sector comercial de la ciutat, generant més moviment als carrers i, en paral·lel, més activitat econòmica.

Els guanyardors d’aquesta edició són els següents:

Establiment guardonat amb el premi Damm

  • Casa Coder per Sabor del Carib

Establiments guardonats amb el premi professional

  • Restaurant el Círcol per Gyoza mar i muntanya
  • la.vita per Montanara
  • La Braseria-Bonàrea per Boví de Vidre

Establiments guardonats amb el premi popular

  • Museu del Vermut per Museu Pork & Roll
  • Singlot by Singla & Co per Pim Pam BOOM!!!
  • Buana per Gyros de pollastre

Durant l’acte també s’ha lliurat per primera vegada el premi Ganxet Forner que atorga el Gremi de Forners de Reus i el Baix Camp i la mateixa Cambra de Comerç. L’objectiu d’aquest guardó és el de posar en valor la tapa elaborada amb pa artesà d’alguns dels forns del Gremi. En aquesta ocasió la distinció ha estat per l’establiment Star Burguer que va elaborar el seu Petit cirerol amb el pa del Forn de Pa Bo del carrer de les Galanes de Reus.

Cal Gallisà guanya el premi Ganxet Llengua

La Ganxet Pintxo, la ruta de tapes de Reus, té clar que atendre els clients en la seva llengua és un factor de qualitat. Per això, des de les primeres edicions convoca el Premi Ganxet Llengua. En aquesta ocasió Cal Gallisà ha sigut guardonat amb aquest premi que reconeix l’establiment que destaca en l’ús del català en l’atenció al públic. El més important és que és un premi que s’atorga per votació popular i per tant són els clients els que valoren si s’hi utilitza el català com a llengua habitual en la retolació i en la comunicació amb el client.

Enguany, en l’acte de lliurament dels premis s’han repartit a tots els assistents els lèxics d’alimentació que el Centre de Normalització Lingüística (CNL) ha editat en col·laboració amb la Regidoria d’Empresa i Ocupació i els Mercats de Reus, amb l’objectiu d’augmentar l’ús del català en el comerç, especialment en la retolació. Tots els lèxics i una guia de conversa es poden descarregar en format digital des del web del CNL.

A més, la Ganxet Pintxo contribueix a difondre termes de l’àmbit de la gastronomia, com cibulet, seitó, tripa, pernil de l’espatlla, catxel o escopinya de gallet, a través de diversos enigmes lingüístics que s’han plantejat a les xarxes socials del certamen i que han obtingut més de 500 respostes.

També, per mitjà dels enigmes i d’un vídeo tutorial que el CNL ha estrenat el dia del lliurament de premis de la Ganxet Pintxo i que difondrà posteriorment, es vol promoure el millor cercador lingüístic en llengua catalana, l’Optimot, que ajuda de manera eficaç a garantir la qualitat lingüística que tot comerç busca. En aquesta mateix línia, el CNL ha posat a disposició dels participants de la Ganxet Pintxo el Servei d’Assessorament Lingüístic, entre altres serveis del CNL, pel qual s’han interessat més de la meitat dels establiments a través del formulari que se’ls va fer arribar.

El Premi Ganxet Llengua —impulsat pel Centre de Normalització Lingüística, que col·labora amb la Cambra de Comerç en la Ganxet Pintxo des dels inicis per garantir-ne la qualitat lingüística— ha reconegut ja anteriorment altres establiments participants en la ruta de tapes: Bon-Mar, L’Absis, Campus, Casa Coder, Confiteria Poy, 3denou, As de Copes, Taverna Despertaferro, Restaurant L’Estel, Fleca Restaurant 158,  Hamburgueseria Tàstum, Museu del Vermut, Arrels, Les Taules del Giner, La Tronada i Lizarran.