Una taula rodona integrada per quatre presidentes de diferents consells comarcals. Aquesta estampa és el reflex de canvi que ha volgut mostrar la jornada ‘El talent femení, actiu territorial’, organitzada per la Cambra de Comerç de Reus. Un punt de trobada que ha permès remarcar la feina feta fins al moment, en el conjunt de les cinc comarques que engloba l’ens. Els i les participants han coincidit ha lamentar que encara s’hagi de parlar de “talent femení”, en lloc de simplement “talent” per tal d’apropar-se a la igualtat de gènere i obrir les possibilitats de creixement. Així ho ha expressat, la presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, Neus Sanromà. Ha remarcat el treball de pedagogia que han dut a terme per trencar amb la concepció que les feines de cures només les poden fer les dones. “Vam decidir integrar el servei d’atenció domiciliària i ens hem trobat que molts pacients no volen un home que els atengui, però nosaltres continuarem fent pedagogia perquè això canviï”, ha detallat.

En el cas de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, ha subratllat que “la dona només pot ser igual si té independència econòmica i no cobra menys que un home”. Respecte a la seva comarca, ha assegurat que la paritat va en bon camí: “en clau d’alcaldies, vuit estan liderades per homes i set per dones”. La seva homòloga al Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Carme Pallàs, ha evidenciat que moltes de les presents han estat la primera dona a assumir un càrrec de presidència en aquestes institucions. Un fet que ha assegurat “es nota i permet desenvolupar una forma més fàcil de treballar, ja que les dones sempre hem hagut d’aprendre a estar a tot arreu i això ens ha permès arribar a tot arreu, tenir una major capacitat de supervisió”. Des del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa Maria Abelló, ha coincidit en la necessitat “d’obrir camí” per tal que els càrrecs de poder estiguin liderats per dones. Per la seva banda, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha reiterat que “fan falta dones referents, se n’ha de parlar més i sumar esforços per visibilitzar-les, per tal que les noves generacions també puguin aflorar”.

Objectiu clar: aturar el despoblament rural
Més enllà de constatar la feina feta amb ulls de dona, la jornada també ha ajudat a posar en comú la problemàtica del despoblament rural. S’ha pogut escoltar un clam unànime entre les representants territorials i també el president del Consell Comarcal del Priorat, Xavier Gràcia, per exigir més inversions en clau de mobilitat, connectivitat i habitatge. “Fa anys que repetim que ens falten moltes eines, com un transport públic digne, però les polítiques acaben d’anar lligades a les solucions”, ha sentenciat.

En aquest punt, el president de la Cambra de Reus, Jordi Just, ha reiterat la necessitat d’exigir a la ministra de Foment que es desdobli l’N-420 per connectar el territori la resta de la península i Portugal. Tot plegat en una trobada d’aquest dijous que ha comptat amb dones representants d’àmbits molt diferents com el món polític, la seguretat, la cultura, el comerç o l’esport.