La flixanca Sarai Sarroca Cervelló, directora del Servei Meteorològic de Catalunya, ha estat la convidada avui a la Llotja de Reus al cicle #DillunsLlotja, que organitza la Cambra de Reus, per protagonitzar la conferència oficial del cicle sobre el canvi climàtic 2022.

En la seva intervenció, Sarroca ha parlat de la important tasca que realitza el Servei Meteorològic de Catalunya i s’ha atrevit a fer un pronòstic per les pròximes dècades. Segons Sarroca, l’augment previst de la temperatura d’aquí al final de segle provocarà un canvi total al nostre país. “Hi ha opinions més pessimistes i altres de més optimistes, però està clar que el litoral català, per exemple, corre un greu perill de desaparició. Ja hem vist els efectes de les darreres setmanes com el mar està guanyant terreny al Maresme de forma implacable; el delta de l’Ebre i el delta del Tordera estan condemnats a la desaparició, igual que la majoria de les pistes d’esquí del nostre país, bàsicament perquè hi no hi haurà neu”, ha explicat. Segons Sarroca, aquest canvi climàtic va molt lligat al sector agrari i agroalimentari. “Es produirà un canvi en la tipologia dels conreus del nostre país, perquè les temperatures que tindrem creixeran de 2 a 6 graus. A les comarques de Tarragona, l’any 2100, tindrem la temperatura de Còrdova”, ha dit. Per tot això, segons la directora del Meteocat, cal prendre’s de forma molt seriosa la lluita contra el canvi climàtic i la reducció de les emissions.

Sarroca ha recordat i ha posat en valor, en la seva intervenció, la creació del Servei Meteorògic de Catalunya ara fa 101 anys. “El SMC va ser creat per Eduard Fontseré el 1921 principalment per una necessitat dels centres excursionistes de Catalunya que volien saber quin temps faria, sobretot a la muntanya”, ha dit.

La directora del Meteocat també ha explicat les tasques que fa habitualment aquest servei públic que dirigeix des de fa uns mesos.  “El Servei Meteorològic de Catalunya fa un pronòstic únic i consensuat entre els professionals que hi treballen per unificar la predicció a partir de totes les anàlisis i tots els models que estudia diàriament. A partir d’aquest pronòstic, es fan tots els avisos a través de xarxes socials i protecció civil i es creen productes adaptats a les necessitats de diferents departaments com el cos de Bombers, carreteres, l’ACA o l’IRTA”. Sarroca ha dit que la previsió de la millora en les prediccions és positiva. “A curt termini l’encertem molt. Ara cal millorar una mica la previsió a mitjà termini i  llarg termini, que el cert és que evolucionen molt bé”. En aquest sentit, ha recordat que ara mateix la pàgina web del Servei Meteorològic ja fa previsions a tres mesos.

Respecte als reptes de futur, la metereòloga ha dit que gràcies a una subvenció de 5’7 milions d’euros del Departament d’Acció Climàtica es procedirà a la renovació de la xarxa de radars meteorològics de Catalunya que estan situats a la Panadella, a la serra de Tivissa-Llaberia, Puig d’Anques i Vallirana. Assegura que estan quedant obsolets i tenen molts problemes per les interferències de les xarxes wifi i pels molins eòlics. A més, ha recordat que es continua treballant per millorar la informació meteorològica i la previsió comarca per comarca i ha recordat que és fonamental treballar en la difusió dels avisos a través de la web i els serveis mòbils, perquè “el canvi climàtic provocarà moltes situacions de risc en els propers anys. És un dels reptes pendents que tenim”.