La Llotja de Contractació i Mercat en Origen número 4 de Reus s’ha convertit en la primera Llotja de Catalunya i en la quarta de l’Estat espanyol en obtenir el reconeixement com a Llotja de Referència.  D’aquesta manera la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha certificat la màxima qualitat en el desenvolupament de les funcions de la Llotja amb una informació que s’ajusta als estàndards i que atorga a les cotitzacions la major fiabilitat i utilitat possible.

El reconeixement com a Llotja de Referència clou un procés que es va iniciar amb l’actualització dels estatuts de la institució, la tardor de 2019. Aquesta va ser la primera iniciativa del nou Patronat, constituït aquell any coincidint amb l’inici de la presidència a la Cambra de Jordi Just. Com és sabut la Cambra gestiona la Llotja i el seu President també encapçala el Patronat.

A partir d’aquí, i un cop oberta el 2020 la convocatòria del Ministeri d’Agricultura, que el 2021 va incorporar algunes modificacions en les bases que van alentir el procés, la Llotja va iniciar els tràmits corresponents a través de la Generalitat que té transferides les competències en aquest àmbit.

El procediment, desenvolupat per l’equip tècnic de la Cambra encarregat de l’activitat de la llotja, ha conclòs amb la resolució favorable que dijous passat traslladava la Generalitat i on també detalla els productes pels quals es reconeix la Llotja de Referència i que són els següents:

  • Ous blancs i rossos Categoria A (XL, L, M i S)

Àmbit territorial: Catalunya

 

  • Ametlla en gra Comuna, Llargueta, Marcona, Mollar, Mallorca, Cascalls i Comuna ecològica

Àmbit territorial: Catalunya i Aragó

 

  • Ametlla en closca Mollar i Rofes

Àmbit territorial: Catalunya i Aragó

 

  • Avellana en closca i avellana en gra Negreta, Corrent-Comuna, San Giovanni i Tonda

Àmbit Territorial: demarcació comarques de Tarragona

 

  • Garrofa

Àmbit territorial: comarques del Baix Camp, Baix Ebre, Montsià i Tarragonès

El reconeixement com a Llotja de Referència arriba pocs dies abans de complir-se el 50è aniversari de l’acord de la Cambra per la creació de la nova Llotja de Contractació de Reus que es prengué el 21 d’abril de 1972.

 

La institució més antiga de la capital del Baix Camp

La Llotja de Reus és successora i actual gestora del tradicional Mercat del Dilluns i, per tant, és la institució més antiga de la ciutat.

La Llotja representa l’actualització del privilegi del Rei Jaume el Just, que el 22 de febrer de 1309, concedí a Reus la facultat de celebrar mercat cada dilluns a la ciutat. Se celebrava el Mercat a la plaça del Mercadal, i posteriorment es va desplaçar cap a la plaça de Prim. Últimament, els tractants se situaven sota els porxos de la plaça esmentada fins que es va construir l’edifici de la Llotja.

El procés de construcció del nou edifici de la Llotja va començar al Ple de la Cambra de Comerç de Reus el 4 de gener de 1969, quan s’apuntà la possibilitat de creació d’una llotja amb accés directe a la plaça de Prim. El març de 1970, la Caixa d’Estalvis Provincial de Tarragona anuncià la construcció d’un edifici amb sengles entrades al carrer de Boule i a la plaça Prim, i la Cambra va decidir adquirir uns locals propis comunicats amb els de la Llotja. L’acord de creació de la nova Llotja de Contractació de Reus es prengué finalment al Ple del 21 d’abril de 1972. Els nous locals de la Llotja s’inauguraren el 28 de juny de 1972.

Durant aquests anys d’activitat la Llotja de Reus ha estat distingida amb la Medalla d’Or de la Ciutat de Reus, atorgada per l’Ajuntament, i amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.