L’espai de la Llotja de la Cambra de Comerç de Reus acull aquests dies les sessions del Taller de la Llotja, una iniciativa dels estudiants del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Assistència a la Direcció de l’Institut Baix Camp, impulsada pel Patronat de la Llotja i per la Cambra de Comerç de Reus.

Aquest taller, que va néixer l’any 2020 i que va veure interrompuda la seva primera edició per l’esclat de la pandèmia, permet conèixer la història i l’evolució del Mercat dels Dilluns que defineix, en bona part, l’essència comercial de la ciutat i del seu ampli territori d’influència.

Però a més l’activitat ofereix la possibilitat de participar d’una simulació activa de les taules de contractació, el que serveix per descobrir les mecàniques d’aquest ancestral sistema de negociació. A l’acabar els assistents són obsequiats amb una bossa amb productes que es cotitzen a la Llotja i que han cedit algunes de les empreses de referència del sector agroalimentari del #TerritoriCambraReus com són Crisol, Unió, Concentrados Costa, Borges, Coselva i la DOP Avellana de Reus.

En aquesta edició participaran al Taller de la Llotja més de dos-cents alumnes de quart d’ESO, primer de BAT i cicles formatius de centres d’arreu de la demarcació com són l’Institut de Flix, el Ramon Berenguer de Cambrils, el Joan Guinjoan de Riudoms, l’ Antoni Ballester de Mont-roig i el Domènech i Montaner, el Baix Camp i el Col·legi Mare Molas de Reus.

Un projecte impulsat sota el programa InnovaFP

Durant l’acte de presentació del Taller, que s’ha fet aquest dijous a la mateixa Llotja, s’ha signat el conveni de l’InnovaFP que fa possible l’encàrrec que el patronat de la Llotja i la Cambra van fer, en el seu moment, a l’Institut Baix Camp per la definició i execució de l’activitat. InnovaFP és el programa de la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya que promou la col·laboració d’empreses i centres de formació professional per treballar en projectes d’innovació i transferència de coneixement.

Els 50 anys de la Llotja de Reus

La realització dels Tallers de la Llotja serveixen per donar el tret de sortida a la celebració dels 50 anys de la moderna Llotja de Reus que es compleix tot just enguany. Hereva de la històrica concessió del Mercat dels Dilluns que l’any 1309 el rei Jaume II va concedir a la ciutat, la Llotja va regularitzar i modernitzar el seu funcionament el 1972 coincidint amb la inauguració de l’actual sala de contractacions. D’aquí la voluntat del Patronat, en aquest 2022, de celebrar el mig segle de la nova Llotja amb un seguit d’actes que es realitzaran fins el proper mes de juny amb un programa que inclourà conferències i tastos de productes agroalimentaris.

La propera activitat serà el dilluns 4 d’abril, amb una sessió dels #DillunsLlotja que servirà per inaugurar el cicle sobre el Canvi Climàtic del 2022 i que protagonitzarà la Directora del Servei Meteorològic de Catalunya, la flixanca Sarai Sarroca.