La Presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, ha ressaltat des de Reus el potencial de Catalunya per liderar la revolució tecnològica actual i demana parar especial atenció a la formació i a la lluita contra el canvi climàtic agilitzant les inversions en energies renovables. Roca ho ha explicat en la conferència “Construïm una economia basada en el coneixement, el progrés i la sostenibilitat”, en el marc dels actes del 135è aniversari de la Cambra de Comerç de Reus.

 

L’escenari econòmic post pandèmia i les oportunitats de futur han protagonitzat la conferència a Reus de la Presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, que s’ha referit a Reus com “un exemple del país que volem i del país pel qual lluitem totes les Cambres”. Roca ha assegurat que tot i les dificultats des de les Cambres treballen amb “optimisme per aprofitar el moment actual per progressar”.

En la seva conferència “Construïm una economia basada en el coneixement, el progrés i la sostenibilitat”, Mònica Roca ha apuntat a diversos eixos essencials sobre els quals construir un model econòmic sòlid i amb perspectives de creixement: la formació i la transmissió de coneixement, la sostenibilitat i la revolució tecnològica. “En una societat digital com l’actual cal una formació adequada per aquestes professions”, ha destacat. Segons la presidenta de la Cambra de Barcelona és necessari “fomentar la formació com a clau de futur, potenciar la creativitat, la innovació i el talent i fer una aposta decidida per la formació professional i la formació dual”.

A més de l’àmbit tecnològic, Mònica Roca ha posat l’accent en l’alerta davant el canvi climàtic i la necessitat d’una transició decidida cap a les renovables. “És molt seriós que ens posem a treballar perquè Catalunya està a la cua”, ha dit. En aquest sentit ha assegurat que “Catalunya té tota la capacitat de tenir sobirania energètica i hem de treballar amb aquest objectiu”. La Presidenta de la Cambra de Barcelona ha remarcat també que si es volen assolir els objectius marcats a l’Horitzó 2030/2050, a Catalunya es necessita una inversió de prop de 60.000 MEUR en l’àmbit de les energies renovables. “Malgrat pugui semblar una xifra molt gran, en termes de PIB no és exagerada”, ha dit Roca; que ha demanat a la Generalitat que aquesta qüestió sigui una prioritat a totes les conselleries i que es desencallin nous projectes de parcs d’energies renovables a Catalunya després de vuit anys sense cap nova instal·lació. En la mateixa línia, ha apuntat a la mobilitat verda com essencial per la lluita contra el canvi climàtic i per les grans oportunitats de negoci que suposa.

Pel que fa a la injecció econòmica que poden suposar els fons europeus per l’economia, Roca ha reclamat al Govern central la “màxima transparència i anticipació de la publicació de les convocatòries” i ha exigit que es respectin els criteris de repartiment territorial. Per això, manté, cal assegurar un flux constant d’informació cap als governs autonòmics i entitats com les Cambres de Comerç. “Tenim una oportunitat i hem d’estar molt a l’aguait perquè hem de saber aprofitar els fons europeus i ningú es pot quedar enrere”, ha dit.

El president de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just, ha destacat la tasca de Mònica Roca al capdavant de la Cambra de Barcelona i la seva visió àmplia. “És una presidenta generosa amb el territori i que treballa colze a colze amb la resta de cambres. És un exemple de dedicació i de treball”, ha dit Just. El president de la Corporació ha destacat el treball conjunt per aconseguir una llei de cambres a Catalunya. “Estem molt conscienciats i units, segur que ho aconseguirem”, ha remarcat.

Jordi Just ha agraït també la col·laboració constant del Círcol de Reus, entitat amb la qual ha organitzat de manera conjunta aquesta convocatòria dins els actes del 135è aniversari de la Cambra de Comerç de Reus. La conferència estava prevista pel passat mes de desembre però es va decidir ajornar-la per la situació sanitària del moment. L’acte, que ha reunit a una vuitantena de persones, s’ha celebrat aquest dijous 3 de febrer a la sala de la làmpada del Círcol de Reus.