Aquesta tarda ha prosperat al Congrés de Diputats l’esmena que han presentat conjuntament Teruel Existe, ERC, PDeCAT i Junts per Catalunya amb un ampli suport parlamentari amb 287 vots a favor, 3 en contra i 6 abstencions.

Durant els dos últims anys la Corporació ha intensificat els contactes periòdics amb els Diputats i Senadors per aconseguir que es contempli aquesta actuació estratègica en els pressupostos de l’Estat. I l’aprovació d’avui és la culminació d’aquesta tasca.

La Cambra anuncia que mantindrà una actitud vigilant per garantir l’execució d’aquesta partida i demanarà una reunió amb el Ministeri de Foment per fer seguiment del que disposa l’esmena.

Reus, 24 de novembre de 2021.- La Cambra atorga una enorme transcendència a l’aprovació, aquest matí al Congrés de Diputats, de l’esmena als pressupostos generals per fer possible l’estudi informatiu pel desdoblament de la carretera 420 de Reus a Alcanyís i que, de manera conjunta, van
presentar a principis de mes de novembre el grup parlamentari mixt, el grup parlamentari republicà i el grup parlamentari plural, a instància dels diputats Tomàs Guitarte (Teruel Existe), Gabriel Rufián (ERC), Ferran Bel (PDeCAT) i Miriam Nogueras (Junts per Catalunya).

A la satisfacció de la iniciativa de les quatre formacions, s’hi afegeix comprovar l’ampli suport parlamentari que ha rebut l’esmena, amb els vots favorables dels grups majoritaris, com són els socialistes i els populars, i la suma a la majoria d’altres formacions com Ciutadans o els Comuns entre d’altres. En total l’esmena ha prosperat amb 287 vots a favor, 3 en contra i 6 abstencions.

Es tracta d’un fet sense precedents que la corporació valora molt positivament atenent la feina feta durant els darrers dos anys per reclamar el desdoblament d’aquest eix viari amb converses periòdiques que la corporació ha mantingut amb els representants del poder legislatiu al territori, els Diputats i Senadors al Congrés i al Senat.

Així es va palesar, també, durant la roda de premsa que es va realitzar a la mateixa Cambra el 22 d’octubre amb els representants de Teruel Existe,
Tomàs Guitarte (Diputat) i Joaquín Egea (Senador) i on ens va insistir en la importància d’aquesta reclamació. En la mateixa línia s’ha pogut visualitzar en les reunions de treball que la Cambra ha mantingut, fins a la data, amb Ferran Bel, Diputat del PDeCAT, i les senadores d’ERC, Laura Castel, de Junts per Catalunya, Assumpció Castelló. La corporació també ha treballat en paral·lel amb les altres formacions que hi ha donat suport. I així es va traslladar durant la reunió de treball amb Salvador Illa, president del grup socialista al Parlament de Catalunya, amb Jordi Roca, assessor del grup popular al Congrés, Ismael Cortés, diputat dels comuns, o Pere Huguet, regidor de Ciutadans a l’Ajuntament de Salou.

El President de la Cambra, Jordi Just, s’ha felicitat de l’èxit obtingut al Congrés, amb el suport explícit de tantes forces polítiques que han sumat a favor d’una de les històriques reivindicacions de la Cambra per donar resposta a les necessitats del territori en matèria d’infraestructures per garantir la qualitat de vida de la seva gent i la competitivitat de les empreses. “El d’avui és un dia històric. Si a principis de mesos atorgaven una enorme transcendència a l’esmena que, de manera conjunta, presentaven les quatre formacions polítiques, veure com prospera amb aquest ampli suport parlamentari ens situa en un escenari immillorable per donar aquest primer pas, necessari, que permeti executar el desdoblament. És cert que estem parlant únicament de finançar una primera part de l’estudi informatiu. Però per aquí s’ha de començar i fins avui no s’havia avançat tant en la definició d’aquesta qüestió.“ ha apuntat el President de la Cambra, que ha volgut agrair la voluntat i la disposició dels representants polítics del territori a l’hora de treballar, des dels passadissos del Congrés, per aconseguir generar aquesta àmplia majoria que atorga encara més valor i transcendència a l’aprovació de l’esmena.

La feina, però, no s’ha acabat. El President Jordi Just considera que, durant els ropers mesos, la Cambra haurà de seguir treballant per garantir l’execució del que proposa l’esmena. “Sabem que moltes vegades, per desgràcia, el grau de compliment del que s’aprova en els pressupostos queda lluny del que s’ha plantejat inicialment. Per això no podem baixar la guàrdia i a partir de l’any vinent intensificarem els contactes amb el Ministeri de Foment per garantir que s’executa el que disposa l’esmena i que l’estudi s’encarrega com a primer pas per aconseguir l’objectiu final d’aquest moviment, com és el desdoblament de la Nacional 420”.

LA IMPORTÀNCIA ESTRATÈGICA DE LA NACIONAL 420

La Cambra sempre ha considerat essencial la millora d’aquesta carretera, evolució de l’antiga via romana d’Alcolea de Còrdova. Es tracta d’una via de
comunicació bàsica pel Port de Tarragona atenent el transport de cereals al Baix Aragó. Per Terol també és un via de gran importància, entre d’altres coses per connectar amb l’aeroport de Reus al que sovint s’hi refereixen com l’aeroport del Baix Aragó. Cal tenir en compte que l’aeroport de Reus és la porta d’entrada del gruix de turisme internacional que visita el Matarranya i que alimenta la creixent indústria turística d’aquest emblemàtic punt de l’Aragó.

Com és lògic el desdoblament de la nacional 420 serviria per apaivagar els efectes del despoblament que impacten sobre les comarques per on discorre, una de les demandes que la Cambra sempre ha posat damunt la taula atenent el risc que pateixen comarques com el Priorat, la Ribera o la Terra Alta. Una sensació que també comparteixen, plenament, a l’Aragó. I en paral·lel obriria una nova via ràpida d’accés fins a Madrid que estalviaria temps i quilòmetres en relació a l’actual traçat per Saragossa.

En d’altres exercicis s’havien contemplat partides per estudiar les variants de la Nacional al seu pas per nuclis com el de Riudecols o Gandesa. Ara, en canvi, el que es planteja és l’estudi integral del desdoblament de la carretera en el seu conjunt, com a eix que connecta Reus amb Alcanyís. És un pas de gegant que en cas de concretar-se pot suposar un canvi de paradigma en les comunicacions de les nostres comarques.