Torrades ha explicat. durant el cicle #VermutCambraReus, que el govern català farà  una aposta clara per  recolzar el comerç de proximitat per adaptar-lo als reptes que té al seu davant com la transformació digital.

 

Reus, 16 de novembre de 2021.- Jordi Torrades, director general de Comerç de la Generalitat de Catalunya, ha estat el convidat avui del cicle #VermutCambraReus que es celebra a la Cambra de Comerç de Reus dins de la programació del 135è aniversari de l’entitat. En la seva intervenció i posterior col·loqui amb representants del teixit comercial del territori, ha defensat la validesa del comerç català, totalment singular respecte del que hi ha a altres zones de l’Estat, però també ha dit que caldrà entre tots els implicats fer un gran esforç per fer-lo compatible i adaptar-lo als reptes del futur i a la competència de les grans superfícies i al comerç electrònic a gran escala.

El director general de Comerç ha presentat les particularitats del comerç català respecte a d’altres zones de l’Estat. Ha dit que hi ha una major densitat d’establiments de 12’1 per mil habitants respecte als 9 o 10 de l’Estat i d’Europa. També la menor xifra de grans superfícies comparades amb comunitats com Madrid, Aragó o Múrcia que doblen la xifra de Catalunya. “Tenim 98.000 establiments a Catalunya, el 92% dels quals estan  a la trama urbana consolidada. El 83% d’aquests facturen el 32% del comerç detallista a Catalunya”, ha assegurat, però també ha dit, com a contrapartida,  que entre el 7% del gran comerç amb més de 250 treballadors facturen el 44% del total. Altres dades que ha presentat per fer entendre la idiosincràsia del comerç català és que de les 98.300 botigues actuals, amb una reducció abans de la Covid de prop de 1.000 botigues l’any en els últims deu anys, es genera el 15% del PIB  i es crea prop de mig milió de llocs de treball, 300.000 dels quals del comerç al detall.

“Hem de posar valorar el comerç de proximitat. La ciutadania ja ho va fer durant la pandèmia, quan  comprava al costat de casa. Aquest tipus de comerç s’ha de mantenir i potenciar”, ha manifestat presentant els reptes i desafiaments dels pròxims anys.

Entre aquests reptes ha explicat que cal treballar en el marc normatiu per aconseguir la mateixa fiscalitat per a tothom i reordenar, per exemple, els horaris comercials, la venda per internet, el repartiment a les ciutats que “és un autèntic desgavell”.  Per Torrades, el futur passa per fer accions totalment sostenibles, des de la millora de la logística, l’economia circular, el reciclatge o el packaging.

Per això, vol consensuar amb tot el sector, en aquest cas representat per la Cambra de Comerç de Reus, un pla d’acció que passa per diverses línies de treball que, a banda dels temes legislatius, ha  d’anar encaminat a potenciar la competitivitat del model català de comerç amb una feina directa en els pròxims  de 2 a 4 anys.  Torrades ha explicat alguns d’aquests punts com és una gran campanya per reactivar el consum de proximitat,  prestigiar el sector potenciant el teixit associatiu i acompanyar a les empreses en el procés de transformació digital, entre d’altres amb fons procedents dels fons europeus Next Generation.

El cicle #VermutCambraReus, amb el patrocini de Vermuts Miró, continuarà aquest proper dijous amb la participació del Director General de Formació Professional de la Generalitat de Catalunya, Ángel L. Miguel.