Durant el darrer trimestre d’enguany la corporació programa més de seixanta activitats ordinàries i extraordinàries per donar relleu a l’efemèride.

 

Reus, 8 de novembre de 2021.- En motiu de la celebració del 135è aniversari de la Cambra, que s’escau tot just enguany, la corporació ha preparar un ampli programa d’activitats que superarà les seixantena d’activitats públiques comptant les accions ordinàries i extraordinàries. Tot el programa es desenvoluparà arreu de les cinc comarques per mantenir-se fidel a l’esperit que l’actual Comitè Executiu ha impregnat a la corporació d’ençà la seva presa de possessió, el maig de 2019.

 De la mateixa manera que la Cambra, en el moment que es va fundar el 1886, va fer una aposta inequívoca per la internacionalització amb el primer acord que va prendre el Comitè Executiu per renovar el contracte amb la Compañía Transatlántica per afavorir l’exportació, 135 anys després es vol fer una declaració de principis a favor de la sostenibilitat i les energies renovables com a llegat. Això explica, per exemple, el Premi pel Medi Ambient que incorporem al programa dels Premis Cambra en col·laboració amb la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus. O el cicle sobre les energies renovables i el seu impacte sobre el sector agroalimentari que es realitzarà, en quatre sessions, als Dilluns Llotja.

En el programa també es visualitza la voluntat de posar en valor el gran tresor agroalimentari del territori, concretament el que representen les Denominacions d’Origen del vi, de l’oli, de l’avellana de casa nostra. S’han fet i es faran tastos amb tots i cadascun dels consells reguladors amb l’objectiu, també, de valoritzar aquests productes locals de qualitat. A destacar en aquest sentit que durant l’aniversari s’ha anunciat la data de la propera Reus Viu el Vi, del 4 al 6 de juny.

Destaca també la programació del cicle VERMUT CAMBRA REUS que està resultant tot un èxit. Es tracta d’aprofitar el fet social del vermut per programar activitats de debat, coneixement i reflexió. I d’afavorir, també, la relació directa amb el convidat. Aquest format s’ha demostrat ideal per fer aquest exercici. I s’han convidat a ponents vinculats a realitats on la Cambra hi té molt dir. Tots ells representen àmbits com la competitivitat, la innovació, l’emprenedoria, el comerç o la Formació Professional.

S’ha incorporat la Ganxet Pintxo a aquesta celebració. Dos anys després de l’última edició i dels ajornaments programats per la pandèmia, la ruta està vivint una edició històrica amb un ampli seguiment que ah superat les expectatives inicials. Els diversos indicadors dels que es disposen per mesurar l’impacte de la ruta aporten, hores d’ara, xifres de participació realment excel·lents.

L’aniversari també vol servir per visualitzar la voluntat de la Cambra de sumar en favor del sector cultural amb aquest aniversari. Un sector que ha patit, com ningú, els efectes de la crisi. Això explica la presència d’artistes del territori en el cicle REUS VIU EL VI I LA MÚSICA que també seran protagonistes a la gala dels 135 anys. I la programació musical que hem previst amb dos concerts a l’església prioral de Sant Pere, la col·laboració amb el Festival Accents i finalment el concert extraordinari de cap d’any amb l’Associació de Concerts de Reus que realitzarem el 4 de gener.

 

Precisament aquesta col·laboració amb l’Associació de Concerts també subratlla la voluntat de realitzar actes amb d’altres entitats. És el cas del Centre de Lectura, la Societat el Círcol, Càritas, Òmnium Cultural o l’AEDT entre d’altres amb qui hem programat algunes d’aquestes activitats.

I també fer esment de la solidaritat com a valor d’aquesta celebració amb iniciatives vinculades a Càritas i a d’altres realitats del tercer sector que treballen en favor de la ciutadania.

 

PROGRAMA D’ACTIVITATS EXTROARDINÀRIES

 ACTES INSTITUCIONALS AL TERRITORI

Responent a l’interès i a la voluntat de l’actual Comitè Executiu de posar en valor el territori Cambra, el 135è aniversari inclou diverses activitats que es realitzaran de manera descentralitzada arreu de les cinc comarques. La programació s’ha estructurat de la següent manera:

 Falset. Priorat. Dijous, 14 d’octubre. Reunió del Ple de la Cambra del mes d’octubre a les instal·lacions de la Cooperativa de Falset.

Gandesa. Terra Alta. Dijous, 18 de novembre. Taula rodona Cambra, Empresa, Turisme i Territori amb la participació de Marta Domènech, Directora General de Turisme de la Generalitat; Anton Monner, publicista i escriptor. Cronista Oficial de la Ciutat de Gandesa. I Josep Ramon Guiu, President de l’Associació d’empresaris d’Hosteleria de la Conca de Barberà i Muntanyes de Prades. Acte que es realitzarà a la cooperativa de Gandesa

Montblanc. Conca de Barberà. Dilluns, 29 de novembre. Taula rodona sobre el sector auxiliar de l’automoció al territori. Amb la participació de les empreses Elring Klinger, Grup Teixidó, Mahle i Ames. Acte que es realitzarà a l’Ajuntament de Montblanc.

Móra d’Ebre. Ribera d’Ebre. Acte a realitzar durant el mes de gener. Ponència tècnica sobre el 5G.

Reus. Baix Camp. Desembre. Acte institucional del 135è aniversari amb el lliurament dels Premis Cambra. Acte que es realitzarà a l’auditori Antoni Gaudí de fira de Reus.

 

VERMUTS CAMBRA REUS

En motiu del nostre 135è aniversari, i amb voluntat de mantenir la convocatòria de manera habitual a la nostra programació, hem iniciat el cicle Vermuts Cambra Reus patrocinat per Vermuts Miró. El format de la sessió inclou la intervenció del ponent a la sala d’actes i posteriorment ens desplacem a l’espai Llotja on pròpiament es realitza el Vermut amb voluntat d’afavorir una relació més propera dels assistents amb el convidat. El calendari de sessions és el següent:

  • Dimarts, 28 de setembre. Albert Castellanos, Secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya.
  • Dilluns, 25 d’octubre. Imma Riera, Directora General de Cámara de España
  • Dimecres, 3 de novembre. Lluís Juncà, Director General d’Innovació i Emprenedoria de la Generalitat de Catalunya
  • Dimecres, 10 de novembre. Pau Relat, President de Fira de Barcelona
  • Dimarts, 16 de novembre. Jordi Torrades, Director General de Comerç de la Generalitat de Catalunya.
  • Dijous, 18 de novembre. Ángel L. Miguel, Director General de Formació Professional de la Generalitat de Catalunya.

 

Cicle EL CANVI CLIMÀTIC I EL SEU IMPACTE SOBRE EL SECTOR AGROALIMENTARI

Es tracta d’una iniciativa que programa les Comissions Agroalimentàries i d’Indústria i Energia i que s’inclou dins de la programació dels #DillunsLlotja. En total quatre sessions amb els següents ingredients:

el 8 de novembre amb una jornada titulada ‘Cereals, energia per a l’alimentació’, el 22 de novembre es parlarà de l’aigua com a recurs indispensable i el cicle s’acabarà el 13 de desembre amb la jornada ‘Estratègies  d’adaptació i mitigació al canvi climàtic, sector primari’.

 

Reus Viu el Vi i la Música. Edició especial 135è aniversari

Tot i que la Cambra va fer esforços per poder organitzar la fira del vi en les dates extraordinàries del mes d’octubre, finalment, i d’acord amb l’Ajuntament, es va optar per ajornar per segon any consecutiu la fira del vi de les Denominacions d’Origen del territori de la Cambra. Això sí, la propera convocatòria ja està fixada. Serà del 4 al 6 de juny de 2021 en la que realitzarem la dotzena edició.

Malgrat tot, i amb voluntat de mantenir la referència de la fira en l’any del 135è aniversari, la Cambra ha organitzat el cicle REUS VIU EL VI i la Música amb tastos amb totes les Denominacions d’Origen de la Cambra. Unes sessions que s’han acompanyat de la música d’intèrprets del territori.

La relació de sessions programades, on es complementa el tast amb la degustació de productes elaborats al territori, és la següent:

 

Tastos i degustacions amb productes locals de qualitat

Amb la pretensió de posicionar la Llotja com a referent agroalimentari del territori, també s’han programat tastos amb alguns dels productes locals de qualitat de casa nostra per prestigiar-los i promocionar-los.

És el cas de tast d’olis de la DOP SIURANA (8 de novembre) amb degustació de tastets amb oli verge extra Siurana a càrrec del cuiner Francesc Blanc. O el Tast de Pans que realitzarem amb el Gremi de Forners de Reus i el Baix Camp amb la participació de sis forns del territori com són Anglès, Cabré, Miquel Caelles, Huguet, Sistaré de Reus i La Glòria de Miami. Cada tast de pa s’acompanyarà d’un vi de les nostres Denominacions d’Origen. Aquest tast també s’acompanyarà amb música, amb el duet Mel i Mató.

Precisament amb el Gremi de Forners farem, durant les properes setmanes, una altra sessió per presentar la farina de Mestral d’enguany i també la imatge corporativa que acompanyarà aquest producte fet amb blat de Santa Coloma de Queralt, a la Conca de Barberà, i mòlta a la Farinera Poquet d’Ascó.

Els Tastos també inclouran, el dilluns 13 de desembre, una degustació de misteles i vins dolços del territori a càrrec d’Isaac Albesa i que seran maridats amb la música de l’acordionista Guillem Anguera.

I a destacar el Tast de Vermuts de Reus previst pel dimecres 10 de novembre on podran tastar-se vermuts de les vuit marques que treballen sota el paraigua d’aquesta marca d’identitat. L’acte serà amenitzat musicalment pel grup CoverH.

 

Temps d’Avellana

La Cambra també ha incorporat la programació del Temps d’Avellana, les jornades de promoció de la nostra fruita seca de referència, el calendari d’actes del 135è aniversari. Són tres els actes destacats:

Presentació del Temps d’Avellana amb el showroom dels Amics de l’Avellana, l’entitat impulsada pel Gremi de Forners i la mateixa Cambra amb l’objectiu de visualitzar els establiments que despatxen avellanes o bé producte elaborat amb avellana. Es va realitzar a la Llotja el 15 d’octubre.

Exposició de les obres seleccionades al concurs Dibuixa Avellanes a l’espai Llotja. Trenta obres que quedaran exposades del 8 a l’11 de novembre a l’accés de la plaça de Prim. Precisament el darrer dia, el dijous 11, es farà el lliurament de Premis a la mateixa Llotja.

I finalment el Tast d’Avellanes, programat per la darrera setmana de novembre, que serà la segona edició que televisarem en directe. L’any passat el vam realitzar a la Casa Navàs i enguany, precisament per celebrar el 135è aniversari, el farem a l’espai Llotja.

 

GANXET PINTXO

La Ganxet Pintxo de Tardor 2021, del 4 al 14 de novembre, arrenca dos anys després de l’última edició. La pandèmia ha obligat a ajornar fins a tres convocatòries de la popular ruta de tapes, les de primavera de 2020 i 2021 i la de tardor de 2020.

Gràcies a la millora de la situació sanitària, la ruta ha tornat convertint-se, també, en un estímul pel sector de la restauració que ha patit molt directament els efectes de la crisi provocada per la Covid. Curiosament la Ganxet Pintxo va néixer el 2011 per ajudar un sector molt perjudicat pels efectes de la crisi econòmica de finals del primer decenni del segle XXI. 10 anys després la ruta és més necessària que mai per poder també confortar al sector després de l’impacte de la pandèmia.

L’acte inaugural, celebrat a l’espai Llotja el 3 de novembre, va servir per lliurar els Premis a la Fidelitat que va permetre homenatjar una vintena d’establiments, persones i entitats atenent el paper que han jugat i la col·laboració que han prestat per fer realitat aquests 10 anys de ruta de tapes.

 

LA CAMBRA AMB LA CULTURA

La Cambra de Reus, en els seus 135 anys d’història, sempre ha estat sensible amb la realitat de la cultura. Per això s’han programat fins a quatre accions en aquest cas vinculades al món de la música.

Concert solidari a benefici de Càritas en col·laboració amb la Fundació Mémora. Dissabte, 20 de novembre. Església Prioral de Sant Pere. Amb l’actuació de la Coral de la URV que interpretarà el Rèquiem de Fauré.

Col·laboració amb el Festival Accents en el concert de Maria Arnal i Marcel Bagès que es realitzarà al Teatre Fortuny el divendres 10 de desembre.

Concert del pianista Ignasi Cambra a l’església Prioral de Sant Pere el 17 de desembre.

Col·laboració amb el concert de cap d’any de l’Associació de Concerts. 4 de gener. Teatre Fortuny.

 

LA COL·LABORACIÓ AMB LES ENTITATS

La Cambra també ha volgut sumar col·laboracions amb diverses entitats per agrair l’esperit de col·laboració durant tots aquests anys. Aquestes col·laboracions es concreten amb les següents activitats

Centre de Lectura. Dimarts 14 de desembre

El Reus que va fer a Gabriel Ferrater. Conferència a càrrec del periodista i escriptor Jordi Amat

 

Reus Digital i Òmnium Cultural. Dijous 16 de Desembre

Presentació de la biografia d’Eduard Punset No moriré mai de l’escriptor Genís Sinca.

 

Societat El Círcol. Primer trimestre 2022

Conferència de Mònica Roca, Presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona. Primer trimestre 2022

 

Associació de Concerts. Desembre.

Concert a l’església Prioral d’Ignasi Cambra (17 de desembre) i Concert de Cap d’Any al Teatre Fortuny (4 de gener)

 

Càritas

Concert benèfic coorganitzat amb la Fundació Mémora a l’església Prioral de Sant Pere el dissabte 20 de novembre amb l’actuació de la Coral de la URV.

 

Fundació Cercle d’Infraestructures

El Cercle a Reus. Sessió a càrrec del President del Cercle, Santi Vila. Catalunya: reptes i propostes. Per un nou model de gestió del territori. Divendres 26 de novembre.

 

AEDT (Associació d’Empresàries i Directives de Tarragona)

Vermut Cambra Reus amb la Directora General de Cámara de España, Immaculada Riera. Dilluns 25 d’octubre.

 

Empresa & Humanidades. Jornada anual. Sala d’actes de la Cambra. Dimecres, 27 d’octubre.

 

REUNIONS DEL CONSELL GENERAL DE CAMBRES DE CATALUNYA

Reus acollirà reunions al més al nivell del Consell General de Cambres de Catalunya que aglutina a les tretze cambres catalanes. El calendari previst és el següent:

Divendres, 5 de novembre. Reunió de la Comissió d’Ordenació del Territori del Consell General de Cambres amb la participació del Secretari General del Departament de Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, Ricard Font.

Divendres, 12 de novembre. Reunió del Consell de Presidents del Consell General de Cambres de Catalunya

Dijous, 16 de desembre. Reunió de les Comissions de Comerç i Turisme del Consell General de Cambres amb la participació de la Directora General de Turisme del Govern de la Generalitat, Marta Domènech, i

 

PRESENTACIÓ DE LA DIAGNOSI TERRITORI CAMBRA

El Gabinet d’Estudis de la Cambra ha elaborat una diagnosi econòmica sobre la situació del territori corporatiu. Un document d’anàlisi que servirà per perpetuar el moment que viuen les nostres comarques en l’any del 135è aniversari. La diagnosi es presentarà durant el mes de desembre.