El secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat presenta les principals accions del Govern per impulsar l’economia catalana

El President de la Cambra de Reus, Jordi Just, posa en valor la projecció de les cambres en l’àmbit de la digitalització, la internacionalització i l’FP Dual i reclama celeritat en la redacció i aprovació de la Llei de Cambres

 

Reus, 28 de setembre de 2021.- El secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Albert Castellanos, ha pronunciat avui la conferència Competitivitat i sostenibilitat, prioritats de país, en el marc del cicle Vermut de Reus que organitza la Cambra de Comerç de Reus i que s’ha celebrat a la Llotja de Reus, dins els actes de commemoració del 135 aniversari de l’entitat. Castellanos, en un to més que optimista i al mateix temps realista, ha assegurat que la sortida de l’economia catalana de la crisi provocada per la Covid 19 serà ràpida, fins i tot més del que molts podien esperar.

Abans de Castellanos, que ha posat en valor la seva condició de descendent de Reus i de la Ribera, el President de la Cambra, Jordi Just, ha intervingut per subratllar la tasca que realitzen les cambres en benefici de les empreses i, de manera ben especial, el paper que han jugat en plena pandèmia, afavorint la digitalització i la internacionalització. Just també ha reclamat al Secretari d’Empresa que el Govern sigui àgil a l’hora d’elaborar i aprovar la propera llei de cambres per regular les actuacions de les corporacions i possibilitat el seu finançament públic.

A l’acte hi ha assistit una representació important del món polític, social i econòmic de les quatre comarques de la Cambra de Reus i també els presidents de les Cambres de Comerç de Tortosa, Valls, Lleida i Terrassa.
“L’efecte rebot de l’economia catalana serà més ràpid del que ens esperàvem” ha dit a la part inicial de la seva intervenció, una realitat que serà possible gràcies als factors estructurals. “L’economia catalana és oberta a l’exportació, com ho és la de països com Suècia o Dinamarca”, ha dit, tot i explicar que aquesta situació es produeix malgrat que el “govern estatal va reaccionar tard”. “Des de l’Estat es va reaccionar tard i malament. Comparat amb altres estats, les ajudes directes a les empreses durant el 2020 van ser
inexistents i el redreçament pressupostari de l’Estat va ser més lent. En canvi, la Generalitat va ser amb molta diferència l’administració més intensiva amb ajudes públiques. Ens hauria agradat ajudar més, però vam invertir 1.500 milions d’euros al primer any, el que suposen 187 euros per habitant en el primer any, quan a la resta de l’Estat espanyol les dades se situen en un terç de la inversió catalana”, ha dit, basant-se en la Intervenció General de l’Estat.

Castellanos ha volgut llançar un missatge positiu per l’economia de casa nostra. “El 2021 recuperarem la caiguda del 2020. El creixement del PIB del segon trimestre amb més de 4,3% del PIB és superior al 2,8% del PIB estatal i del 2% de la mitjana europea. L’economia catalana genera confiança a l’exterior. Cal recordar les dades del juliol que indicaven que les exportacions han incrementat un 28% respecte del 2020, un comportament record també respecte del 2019, sense pandèmia, en un 5%. Hem superat els nivells d’exportació prepandèmica”, ha afegit.

Economia transformadora  

Segons Castellanos, “la recuperació econòmica de Catalunya ha de servir per transformar l’economia catalana cap a un escenari més sostenible, més digitalitzat i que generi menys desigualtats”. “La Covid no ha canviat els objectius, però ha canviat el ritme ha afegit”, especificant que “el nostre model de creixement ha de generar oportunitats per a tothom. En la mesura del possible ha d’ajudar a generar oportunitats pel conjunt de la societat catalana.

Per exemple, l’increment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) ha de ser  possible i tothom ha de treballar en aquesta línia”.

Les mesures del Govern

Des del Govern es treballarà amb tres objectius concrets, ha dit Castellanos, de forma immediata per ajudar a la reactivació econòmica.
1.- “Es posarà en marxa un Pacte Nacional per la Indústria 2022-2025. Som un país industrial, amb un pes que s’aproxima al 20% del PIB, però ho hem de ser una mica més. Hem d’arribar a les quotes d’Alemanya o Àustria situant-nos en el 25%. Aquest increment ens permetrà generar ocupació més estable i millor retribuïda. Ho farem a partir d’un codi de bones pràctiques per processos de re industrialització, una oficina de suport a la mobilitat i al sector de l’automoció i un fons d’inversions industrials estratègiques amb una dotació inicial de 20 milions d’euros procedents del romanent de tresoreria del Departament d’Economia i Treball”

2.- “Hem de consolidar el turisme com una font de desenvolupament sostenible. Cal planificar i ordenar impulsant el turisme slow. Per això aprovarem una nova Llei de Turisme que ens permeti planificar, impulsar i ordenar el turisme al país.”

3.- “Aquesta ha de ser una legislatura que ens ha de suposar un salt endavant amb la innovació empresarial. No hem sabut capaços fins ara de traslladar al sector econòmic tot el coneixement que generem. Reactivarem els nuclis d’innovació industrial que incentivi (Nuclis R + D) el contacte amb centres d’investigació i coneixement.”

La Llei de Cambres

En la part final de la seva intervenció, Albert Castellanos, s’ha compromès en nom del Govern a impulsant la Llei de Cambres, clarificant les seves funcions i “dotant-les econòmicament com es mereixen” i ha posat l’exemple de la Cambra de Reus com a corporació sensible amb els seus representats i amb el territori. Per últim, ha dit que la millora de l’economia catalana ha de ser compatible i paral·lela amb la defensa del dret a decidir.