Es presenta l’Informe de Conjuntura Econòmica del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre del 2 trimestre

Aquest dimarts s’ha presentat, en roda de premsa, l’Informe de Conjuntura Econòmica del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre corresponent al segon trimestre d’enguany. Una iniciativa de les Cambres de Reus, Tarragona, Tortosa i Valls, que elabora la URV i que compta amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona.

L’informe apunta que en el segon trimestre d’enguany els indicadors de l’activitat econòmica plantegen un major optimisme, no només per les previsions de les institucions internacionals i europees, sinó també per les de les espanyoles i catalanes, L’economia de l’àrea també es troba en aquesta senda de recuperació. L’indicador d’utilització de la capacitat productiva que s’elabora en l’informe trimestral del Butlletí per la Càtedra d’Innovació Tecnològica assenyalava pel juny de 2020 el 68,66%, i actualment és del 84,41%, el que  indica una millora de la situació, encara que la COVID-19 i la davallada econòmica hagin provocat un augment dels indicadors de pobresa a la nostra societat.

A grans trets els principals titulars de l’Informe són els següents:

  1. L’ocupació s’ha reactivat. L’augment principal s’ha registrat en els serveis i en la construcció
  2. La taxa d’atur, que a finals de 2020 era del 17,47%, ha passat al 12,68%, una dada molt similar a la catalana (12,28%), de la qual tradicionalment la zona es trobava molt allunyada.
  3. Els sis primers mesos de l’exercici, els contractes laborals han augmentat més que a Catalunya en comparació de l’any anterior.
  4. Les dades de la Seguretat Social són similars a les de juny de 2019 i els ERO pràcticament han desaparegut del mercat laboral.
  5. Els darrers anys s’ha experimentat un augment en el nombre d’empreses, produït essencialment per l’increment de les persones físiques. En canvi, el conjunt de persones jurídiques cau.
  6. L’activitat econòmica troba una gran liquiditat i uns interessos relativament baixos; tot i així, no hi ha un gran augment de la inversió.
  7. Aquest darrer trimestre l’IPC ha tingut un increment interanual del 3,3%, molt superior al 2,6% de Catalunya i del 2,7% del conjunt d’Espanya.
  8. El comerç amb l’exterior, fins al juny de 2021, ha tingut una notòria recuperació interanual, en les exportacions. L’augment ha estat superior a la mitjana catalana i espanyola.
  9. El comerç de mercaderies amb l’exterior tot i el seu dinamisme te una certa feblesa dons en conjunt hi ha a la zona unes tres mil empreses exportadores de les quals unes mil tres centes exporten menys de cinc mil euros.
  10. En la resta de l’exercici, la continuïtat del dinamisme econòmic a la zona dependrà, a banda de de les possibilitats de control de la COVID-19, de dos factors més. El primer és la continuïtat de la recuperació de la normalitat per part de tots els sectors. I el segon està relacionat amb l’ocupació turística, principalment estrangera, que es pugui donar durant la temporada estival.

 

En el document adjunt podeu descarregar-vos la presentació de l’informe.