La corporació recorda que fa dos anys, arran del devastador incendi de la Ribera d’Ebre, ja va demanar a l’administració polítiques públiques per aturar l’abandonament de les zones forestals.

Reus, 27 de juliol de 2021. La Cambra de Comerç de Reus considera essencial que el Consell Executiu del Govern de la Generalitat prioritzi el Pla de Prevenció d’incendis que ha dissenyat el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. La mateixa responsable del departament, la Consellera Teresa Jordà, va apuntar dimarts de la setmana passada que el pla està dissenyat, per bé que el projecte no és una realitat considerant que falta concretar la dotació econòmica per executar-lo en funció de la prioritat que li atorgui el Consell Executiu.

La Cambra considera que l’impacte de l’incendi de Santa Coloma de Queralt, que es va declarar quatre dies després de l’anunci de la Consellera, obliga al Govern a fer un plantejament d’urgència per impulsar el Pla de Prevenció i poder, així, evitar que aquests sinistres provoquin efectes devastadors sobre el territori.

La Cambra també recorda que fa tot just dos anys, arran del foc que es va declarar a la Torre de l’Espanyol, a la Ribera d’Ebre, i que va arrasar 5.000 hectàrees, va posar l’accent en la necessitat d’afavorir, per part del Govern, l’articulació de polítiques públiques de promoció econòmica més fermes als àmbits rurals amb l’objectiu d’aturar l’abandonament de les zones forestals. Un missatge que la corporació considera vigent, i absolutament alineat amb el que projecta el Departament d’Acció Climàtica sobre la necessitat de recuperar sòls agraris embosquinats que ajudin a frenar la propagació dels incendis.

Destacar, per últim, que la Cambra ha traslladat, per escrit, el seu suport als alcaldes de Santa Coloma de Queralt i de Les Piles i, també, a la presidenta del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, posant-se a disposició en aquelles qüestions on puguin considerar necessària la seva contribució per treballar en la prevenció d’incendis.