El consultor Juan Gallardo reclama a l’administració catalana un nou impuls per aconseguir nous productes que tinguin certificació d’origen com la mel, la fruita dolça, la pastisseria tradicional o algunes carns de les nostres comarques.

 

Aquest matí ha tingut lloc la presentació telemàtica de la Memòria Econòmica de Tarragona 2020, que elabora el Consell General de Cambres de Catalunya. Aquesta edició compta amb el monogràfic “El procés de canvi qualitatiu de la producció agroalimentària a les comarques de Tarragona: impacte i perspectives” que ha realitzat el consultor i membre de la Comissió d’Infraestructures de la Cambra  de Reus, Joan Gallardo.

L’acte ha comptat amb la intervenció inicial dels representants de les cambres de Reus, Tortosa i Valls. En la seva intervenció inicial, Jordi Just ha recordat la importància de la indústria agroalimentària a les nostres comarques pel seu futur desenvolupament: “La producció agroalimentària és una de les millors opcions per frenar la deslocalització del nostre territori, però necessitem enfortir el teixit productiu per aconseguir majors nivells de notorietat, que serviran de retruc pel sector turístic o pel del transport”. Just considera que el sector agroalimentari “ha de generar una base sòlida que impulsi la resta de sectors que hi tenen relació i que enforteixi el teixit productiu per allunyar-nos de les dinàmiques de deslocalització”.

Posteriorment ha intervingut en la presentació telemàtica Josep Maria Rovira, president de la Cambra de Valls que ha dit  que “ens hem de felicitar per aquesta memòria econòmica, que és la més prestigiosa que té el país”.  Per la seva part, Francesc Minguell, Director de la Cambra de Tortosa, ha recordat, ha recordat la feina que han fet les Cambres de Comerç del territori durant els últims mesos, posant-se al servei de les empreses agroalimentàries per ajudar-les a mantenir les exportacions i el contacte amb alguns mercats exteriors.

En la seva intervenció per presentar el monogràfic sobre la indústria agroalimentària a les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre,  el consultor Joan Gallardo  ha destacat l’increment del preu que suposen les certificacions d’origen i de qualitat (DO’s i IGP’s) dels productes agroalimentaris, un increment que va lligat a major beneficis empresarials, major capacitat d’endeutament i millors condicions laborals pels treballadors. Gallardo considera que “la millora del producte agroalimentari té un impacte molt beneficiós sobre el desenvolupament del territori. Si s’assoleix l’element de qualitat que reconeix el mercat, no té una competència directa perquè un vi elaborat al Priorat, a la  Conca de Barberà  o a la Terra Alta, per exemple,  no pot fer-se enlloc més”.

Per Gallardo, “el futur implica continuar pel camí de les produccions vinculades amb productes amb denominacions i certificats de qualitat i d’origen. Cal incrementar els certificats d’origen amb nous productes amb segells distintitus. Cal animar als productors per  aconseguir nous aixoplucs de qualitat  amb productes com la  mel, la  fruita dolça, algunes carns o la pastisseria tradicional”. En aquest sentit ha reclamat a la Generalitat més dinamisme per equiparar-nos a altres zones de l’Estat, que estan apostant decididament pels productes amb denominacions d’origen i de certificats de qualitat. Gallardo  ha dit que “partim d’una molt bona situació gràcies al vi, l’oli, els fruits secs o l’arròs, però cal seguir treballant en màrqueting i diferenciació”.

La presentació  de la Memòria Econòmica ha comptat també amb la intervenció d’Adam Tomàs, director dels serveis territorials d’Empresa i Treball de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, que ha dit que aquesta memòria que s’ha presentat és molt important per aconseguir la  “foto actual de la situació econòmica que permetrà tenir un manual de consulta pel futur per saber on estàvem i d’on partíem”. Adam Tomàs diu que “si sabem aprofitar les oportunitats que tindrem en els propis mesos, ens en podrem sortir encara amb  millors previsions de creixement que les que teníem el 2019”.

Per la seva part, la delegada del Govern de la Generalitat al Camp de Tarragona, Teresa Pallarès, ha dit que es compromet a seguir buscant recursos des del Govern per aquests tipus d’estudis econòmics com el que ha presentat el Consell de Cambres. Pallarès  ha fet una crida a la responsabilitat i la prudència en alguns sectors econòmics perquè encara no s’ha superat “la pandèmia des de la vessant  sanitària”.

Lluís Juncà, director general d’Innovació, Emprenedoria i Transferència de Coneixement del Departament de Treball i Empresa de la Generalitat ha intervingut assegurant que “hem de passar de l’economia del volum a l’economia del valor. S’ha d’encoratjar al sector agroalimentari a fer la transició que han fet altres països. El vi ha augmentat el valor afegit del producte que fa, però  hi ha altres productes agroalimentaris a Catalunya que encara tenen un camí per recórrer”.

Juncà ha fet també una crida al treball col·laboratiu entre administració i empresa. “Hem de passar de la cultura de la desconfiança a la política de la col·laboració.  Institucions i empreses han de fugir de capelletes i col·laborar perquè aquesta és la gran eina que tenim”, ha conclòs.

 

VISUALITZAR PRESENTACIÓ: