Aquest dijous s’han lliurat els Premis Pime de l’Any 2021, organitzats pel Bcanc de Santander, la Cámara de España, La Vanguardia, i les Cambres de Reus i Tarragona.

Els encarregats de lliurar els premis, en un acte celebrat a la Cambra de Tarragona, han estat els membres del jurat que ha distingit a les set empreses guardonades: Jaume Domènech, vicepresident de la Cambra de Comerç de Reus; Laura Roigé, presidenta de la Cambra de Tarragona; Xavier Cañadó, director d’Empreses del Santander a Catalunya; Alejandro Teodoro, representant de Grup La Vanguardia; i Joan Sabaté, subdelegat del Govern de l’Estat a Tarragona.

Les empreses guardonades, de les quals quatre pertanyen a l’àmbit territorial de la Cambra de Comerç de Reus, ha estat les següents:

Premi Pime de l’Any a Tarragona per a Paulino Solanellas

Paulino Solanellas es dedica a l’elaboració i comercialització d’ingredients de fruits secs i productes recoberts amb xocolata. L’any passat va augmentar la facturació en un 26,5 per cent fins als 6,3 milions d’euros. Ha incrementat la plantilla en un 46 per cent. La despesa en formació ha crescut en un 150 per cent. La presència de dones, en un 85 per cent. Ven a 17 països i exporta un 14 per cent més. Increment del 105 per cent en tecnologies de la informació i comunicació. Aposta per les polítiques de prevenció mediambiental. Decidida aposta pel teletreball i la venda online per fer front als nous reptes. Ha recollit el Premi Paulino Solanellas.

Premi a la Internacionalització per a Azufrera y Fertilizantes Pallarès.

Afepasa és una empresa familiar amb una trajectòria de 128 anys. Està especialitzada en el mercat de la sofre a nivell agrícola, essent un referent mundial. Exporta a 41 països. L’any passat va incrementar les exportacions en un 33 per cent. Ha recollit el Premi Àlex Pallarès Alier i Esmeralda van Strien.

Premi a la Digitalització i Innovació per Aliter Grup Renovables

Aliter Grup Renovables és una enginyeria especialitzada en energies renovables. L’últim any ha doblat la inversió en innovació i ha incrementat en un cent per cent la inversió en tecnologies de la informació i la comunicació. Treballa en projectes reconeguts per la UE, Ministeri d’Indústria, ACCIÓ, Eurecat, entre d’altres. Ha recollit el Premi Gerard Pagés Vidal.

Premi a la Formació i Ocupació per Salut i Treball

Salut i Treball és una empresa especialitzada en serveis de prevenció de riscos laborals. Té seus a Tarragona, Reus, Barcelona i Lleida. L’any passat va incrementar la plantilla en un 60 per cent. La presència de dones a l’equip va augmentar en un 70 per cent i la despesa en formació ho va fer en un 50 per cent. Tot per fer front als reptes del sector i a la diversificació en les plataformes digitals SiT Formació, foment del coneixement i les habilitats professionals, i SiT Telemedicina, prevenció i millora de la salut laboral. Ha recollit el Premi Paco Lari, director general de Salut i Treball.

Premi a l’Empresa Responsable per Solcam Energia.

Solcam Energia està especialitzada en energies renovables. Ha impulsat un protocol de prevenció de l’assetjament psicològic i sexual i d’igualtat efectiva entre homes i dones. Realitza accions de suport a la comunitat, envers els més desafavorits i a favor de la sostenibilitat i la cura pel medi ambient. Ha recollit el Premi Marc Segura Pallarès.

Val a dir que el jurat ha decidit atorgar dues mencions especials davant la vàlua de dues de les empreses que concorrien a aquesta distinció.

Menció especial: Reinvenció covid per a Eldine Patologia.

Eldine Patologia és un laboratori d’anatomia patològica dedicat a l’estudi de mostres de teixits i cèl·lules. L’any passat va redissenyar la unitat de biologia molecular, va augmentar plantilla, va obrir un laboratori a Lleida, consultes a Tarragona i Reus. Ha estat l’únic laboratori, fora de l’àmbit de la sanitat pública, a les Comarques de Tarragona i Lleida que ha ofert el servei de PCR urgent en quatre hores. Ha recollit el Premi la Dra. Àngels Fortuño.

Menció especial: Reinvenció Covid per a Inver & Gest.

Inver & Gest és una empresa del sector hoteler que, en plena pandèmia, tenint tots els establiments hotelers i la plantilla afectada per un ERTO, va cedir instal·lacions i hotel per poder tractar pacients de covid i poder alleugerir, així, centres hospitalaris que no tenien prou capacitat per atendre més malats. Ha recollit el Premi Eduard Farriol.