Els ponents consideren aquesta infraestructura com una gran oportunitat pel transport de mercaderies i per la connectivitat interna del transport públic i per això exigeixen al govern central el seu impuls definitiu.

La Cambra de Comerç de Reus, conjuntament amb el Centre de Recerca d’Economia i Sostenibilitat (ECO SOS) de la Universitat Rovira i Virgili ha organitzat aquest matí una jornada tècnica virtual al voltant de les infraestructures i el territori i especialment per analitzar el cas de l’Estació Intermodal del Camp de Tarragona. La jornada ha comptat amb la participació de diversos especialistes com el  president del Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC), Josep Mateu; el secretari general del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, Albert Castellanos; el catedràtic de la Universitat de Barcelona, Germà Bel i Aaron Gutiérrez, professor agregat de la Universitat Rovira i Virgili.

En la seva intervenció inicial, el president de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just, s’ha referit a la importància d’aquest projecte que porta un endarreriment de més d’una dècada  i que considera clau pel futur econòmic del territori. “Necessitem la voluntat política per fer viable aquesta infraestructura. La inversió prevista s’amortitzarà amb facilitat per la gran rendibilitat que suposarà pel territori”, ha dit Just abans de passar la paraula als ponents, que han coincidit en la importància de fer efectius els compromisos en inversió per part del govern estatal. En aquest sentit, Josep Mateu, president del RACC considera que el dèficit de 8.000 milions d’euros acumulat en infraestructures al nostre país, principalment en  matèria ferroviària, es veu diàriament amb els problemes que té la xarxa ferroviària. “Cal exigir a les administracions les obres pendents i això ho podrem fer gràcies en part als fons Next Generation. L’Estat ha d’accelerar totes les obres, les planejades i també les començades, amb una visió a llarg termini adaptada a la realitat i compromesa amb la ciutadania”. En la seva intervenció, Mateu també s’ha referit específicament al Camp de Tarragona i ha reclamat que el Corredor del Mediterrani ha de ser compatible amb el tràfic de mercaderies, ja que és una qüestió no resolta, i també ha reclamar “clarificar exactament el paper que ha de jugar cada estació, la de Perafort i la futura central del Camp de Tarragona”.  Respecte a la intermodalitat, Mateu considera que el futur tren-tram també ha d’arribar a la futura Estació Intermodal. En la seva ponència, Aaron Rodríguez, professor agregat de la URV, ha defensat la idea que l’Estació Intermodal ha de solucionar les disfuncions actuals que hi ha en la mobilitat interna pel que fa referència al transport públic al Camp de Tarragona, amb un índex, ha dit, molt inferior a la resta del país. Rodríguez s’ha mostrat crític amb la planificació de les infraestructures a casa nostra. “Les dificultats que tenim no és per la manca  d’infraestructures, és per la manca de planificació i d’integració i necessitem una solució que vinculi la mobilitat local, la interurbana i la regional. Aquest és el repte que tenim al davant i que hem de solucionar també gràcies a aquesta Estació Intermodal”.

En la seva intervenció, Germà Bel ha posat en dubte la visió dels que veuen en un futur l’aeroport de Reus i també el de Girona com una quarta pista de l’Aeroport del Prat. El catedràtic de la Universitat de Barcelona s’ha mostrat totalment d’acord amb la visió que abans havia ofert Aaron Rodríguez i ha dit que és inviable econòmicament els trens llançadora d’un aeroport a l’altre, en aquest cas entre Reus i Barcelona.

En la seva intervenció, Albert Castellanos, Secretari General del Departament de la Vicepresidència de la Generalitat, ha dit que el 2021 és un any molt  diferent de fa 10 anys, quan es va decidir no executar l’Estació Intermodal per un moment de restriccions pressupostàries per la crisi que vam patir. “Estem en un escenari de despesa expansiva amb menys restriccions per part de les administracions i uns fons Next Generation que ens arribaran amb la voluntat de fer despesa contra cíclica per transformar l’economia i millorar la sostenibilitat de la nostra economia”, ha dit, afegint posteriorment que  “les inversions en infraestructures han de tenir la certesa que són rendibles i per això cal ser molt estrictes amb els informes de rendibilitat social i econòmica”. En aquest sentit, Castellanos, que espera que el futur govern de la Generalitat comenci a treballar ben aviat, ha dit que “l’Estació Intermodal és una oportunitat per una realitat territorial que s’ha de vertebrar com una veritable àrea metropolitana al voltant de Reus i Tarragona amb prop de mig milió d’habitants. Castellanos considera fonamental garantir la connectivitat interna i per això reivindica l’Estació Intermodal del Camp de Tarragona i la seva vertebració amb l’aeroport de Reus, el Port de Tarragona i també el tren-tram que uneixi el triangle Reus-Tarragona-Cambrils amb la futura estació. Per últim Castellanos ha qualificat l’Estació Intermodal com “una infraestructura de caràcter nacional que permeti descentralitzar el creixement  del país i que permeti garantir la viabilitat i el retorn de la inversió a l’aeroport de Reus”.

Una participació de més de 120 persones

La jornada tècnica sobre territori i infraestructures ha despertat un gran interès i ha reunit prop de 120 representants d’entitats socioeconòmiques de les comarques de Tarragona, la classe política del territori amb representants dels ajuntaments, diputats catalans i estatals i el món universitari.

 

VISUALITZAR SESSIÓ SENCERA AQUÍ

PONÈNCIA JOSEP MATEU

PONÈNCIA AARON GUTIÉRREZ  

PONÈNCIA GERMÀ BEL  

PONÈNCIA ALBERT CASTELLANOS