La Cambra de Comerç de Reus apropa a les empreses a nova normativa de la FP Dual, que amplia les hores de treball en empresa fins al miler i flexibilitza els convenis perquè la relació laboral amb l’alumnat sigui completa. El mes de març és el millor moment per sol·licitar perfils que puguin incorporar-se ja a les empreses al mes de juny. Durant la jornada informativa per empreses, celebrada de manera telemàtica, s’ha posat de manifest la importància del canvis realitzats en el sistema per enfortir el vincle entre l’alumnat i el teixit empresarial.

 Una trentena d’empreses han participat en la jornada de difusió de l’FP Dual organitzada per la Cambra de Comerç de Reus i l’Institut Baix Camp. La Jornada ha servit per mostrar les novetats en la normativa de la FP Dual, que permetrà que les empreses puguin acollir l’alumne de pràctiques pràcticament un curs sencer. En aquest sentit, el procés de selecció dels alumnes funciona com un procés de reclutament extern i les empreses poden veure els currículums, fer entrevistes i triar el perfil que creuen que pot adaptar-se millor a la vacant. Un procés que es fa sempre amb l’assessorament del centre educatiu.

Una dels grans canvis implementats al sistema és l’increment de les hores de pràctiques fins al miler, amb un període de prova inicial de cent hores en fase d’adaptació. Això permet comptar amb l’alumne durant un curs sencer en l’horari que marqui l’empresa i en jornada completa quan no hi hagi activitat lectiva. Un cop superat el període de prova, l’alumnat rebrà una beca salari que correspon entre el 50% i el 70% del salari mínim interprofessional, depenent del tram de la formació i de si es tracta d’un alumne de grau mig o superior. L’empresa haurà de donar d’alta a l’alumne a la Seguretat Social com a becari, un tràmit que li suposa la bonificació del 100% de les quotes. Aquest nou sistema busca incrementar la corresponsabilitat en la formació e l’alumne entre el centre educatiu i l’empresa.

El President de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just, ha destacat “el compromís de la Corporació amb la FP Dual” i la importància de “recuperar la figura històrica de l’aprenent tant vinculada al nostre teixit empresarial”.

Per la seva banda, el Director de l’Institut Baix Camp, Josep Lluís Queralt, ha ressaltat que cal que “l’alumnat adquireixi competències acadèmiques i professionals i la Dual ofereix tots aquests beneficis per la formació i el món empresarial”. Per aquest motiu, segons Queralt, “la col·laboració amb la Cambra és un puntal, necessitem estar amatents al que necessita el teixit empresarial de les nostres comarques”.

Les empreses participants a la jornada virtual han pogut també resoldre els seus dubtes directament amb el professor de FP Dual, Pedro Caro i amb Blanca Cabré, docent de l’INS Baix Camp i vocal de la Cambra de Reus. Cabré ha posat èmfasi en els bons resultats aconseguits fins ara a través d’aquest tipus de formació. “L’experiència és molt positiva perquè les empreses tenen un any per veure com funciona aquella persona, formar-la i tenir el feedback de la seva formació”, ha afegit.

Amb aquesta jornada, la Cambra de Comerç de Reus ha pogut fer arribar de manera àgil i directa informació pràctica a les empreses sobre el procés de sol·licitud d’alumnes. Des de l’INS Baix Camp remarquen que el mes de març és el millor moment per sol·licitar els diferents perfils als centres formatius per tal de poder incorporar ja alumnes a l’empresa durant el mes de juny.

En la mateixa línia, la Corporació està treballant en l’organització de la tercera edició de la fira FP DUAL, que se celebrarà de manera virtual el proper 4 de maig de 10 a 14h. La Fira permetrà recórrer els estands de les empreses i instituts participants, així com conèixer a fons l’oferta de FP Dual. A més els assistents podran participar d’un cicle de conferències sobre aspectes d’interès d’aquesta formació.

VISUALITZAR JORNADA AQUÍ: