Les periodistes reusenques Neus Bonet i Coia Ballesté han explicat les seves vivències a la trobada ‘Periodisme amb visió de dona’, organitzada per la Cambra de Comerç de Reus i l’Ajuntament de Reus dins dels actes del 8 de març

La Cambra de Comerç de Reus i l’Ajuntament de Reus han organitzat aquest matí, dins del programa d’actes del 8 de març la trobada ‘Periodisme amb visió de dona”, que s’ha pogut seguir des de la sala d’actes de la Cambra de Reus en directe per un petit grup de persones inscrites prèviament i també a través del canal youtube de la Cambra. La sessió, que ha comptat amb la presència del president de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just, i de la regidoria de Participació i Bon Govern de l’Ajuntament de Reus, Montserrat Flores, ha comptat amb  la participació de dues professionals del periodisme de llarga trajectòria com són les periodistes reusenques Neus Bonet i Coia Ballesté.

Durant prop d’una hora i a partir de les preguntes de l’advocada Virginia Peña, membre del Ple de la Cambra de Comerç de Reus, Ballesté  i Bonet han  reviscut els seus inicis a la premsa i a la ràdio a la ciutat de Reus i el paper canviant que ha tingut la dona en les últimes dècades en aquests mitjans de comunicació. Ambdues han coincidit a destacar que en  el moment en què van començar la seva trajectòria professional, ara fa més de trenta anys, la presència de les dones a la redacció dels diaris o de les emissores de ràdio a casa nostra era testimonial i encara més en el món de l’esport, ha remarcat Coia Ballesté, pionera a casa nostra en informació esportiva. Per la seva part, Bonet ha recordat que durant molts anys es va dir que la veu de la dona no transmetia credibilitat en la ràdio informativa, per exemplificar les dificultats que hi ha hagut.

Tot i  destacar durant la seva intervenció que sortosament la presència de la dona ha anat  evolucionant cap a més participació i  més visibilitat, encara hi ha una gran diferència entre el tractament dels homes i les dones per les empreses periodístiques. “A les facultats de periodisme hi ha més dones que homes i a les empreses també hi ha moltes periodistes avui en dia, però els llocs directius continuen estant copats per homes i la presència de la dona en aquests llocs de direcció és molt complicada perquè l’anomenat sostre de vidre continua existint”, ha explicat durant la seva intervenció Neus Bonet, que també ha comentat  les renúncies que les periodistes han hagut  de fer i han de seguir fent per assolir alguns llocs per compaginar la vida professional i personal. “Les dones hem de demostrar les nostres capacitats molt més que ho han de fer els homes que, en alguns casos, ja és predisposa que ho saben pel simple fet de ser homes”, ha explicat Coia Ballesté, que durant molts anys va viure en la seva pròpia pell les reticències del món de l’esport i també dels mateixos companys per informar sent una dona periodista. En aquest punt, Neus Bonet ha dit que a més de lluitar contra el ‘sostre de vidre’ ara també han de lluitar contra el ‘terra de fang’ que són alguns reptes que se’ls posen a algunes dones sabent anticipadament que suposarà un fracàs professional o serà molt difícil de poder tirar endavant.

Les dues periodistes han explicat també les diferències salarials que hi ha entre homes i dones per una mateixa feia i la tasca  que Bonet ha fet des del Col·legi de Periodistes per lluitar contra aquesta situació; també han reivindicat la visió de la dona en la cobertura dels fets noticiables donant visibilitat a alguns conflictes o  situacions que de vegades passen desapercebuts pels homes i ho han exemplificat en les cròniques que fa la periodista Txell Feixas des de l’Orient Mitjà. També han posat damunt la taula la cosificació de la dona a la televisió, un problema que s’evidencia en la major part de les cadenes de televisió que podem veure dia rere dia.

Per últim, Bonet i Ballesté s’han mostrat preocupades pel futur en una època de canvis a la professió periodística i també  en un moment en el qual la credibilitat d’algunes informacions que arriben pels nous mitjans de comunicació digitals, de vegades sense contrastar, creen encara més confusió. En aquest sentit, Ballesté  ha afirmat que “a la societat els homes i dones ens complementem i si assolim una societat més igualitària, tots en sortirem beneficiats”.

Les periodistes convidades

Coia Ballesté, que va començar professionalment a Ràdio Reus i a Ràdio Popular de Reus fa més de 30  anys, és actualment la delegada a Tarragona de la CCMA (Coorporació Catalana de Mitjans Audiovisuals) i presidenta del Col·legi de Periodistes  a Tarragona. Neus Bonet, que també va començar la seva trajectòria professional a les emissores locals de la capital del Baix Camp abans de traslladar-se a Barcelona, és  periodista de Catalunya Ràdio i va ser durant el període 2014-2019 Degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

 

VISUALTZAR LA SESSIÓ AQUÍ: