Aquesta és la conclusió de la primera xerrada del cicle organitzat per la Cambra de Comerç de Reus amb el suport de la Fundació Mémora per ajudat al teixit empresarial a gestionar la nova realitat derivada de la Covid19

La Comissió d’Empresa Saludable de la Cambra de Comerç de Reus, amb el suport de Fundació Mémora, ha començat avui la primera de les tres xerrades amb especialistes que permetin dotar a les empreses de la Cambra de les eines més adequades per gestionar la nova realitat derivada de la Covid-19. La primera d’aquestes sessions, ‘Com cuidar l’estat d’ànim dels equips en temps de Covid’, ha anat a càrrec de Josep París, infermer i responsable de desenvolupament corporatiu dels Serveis Funeraris de Barcelona-Mémora.

En la seva intervenció telemàtica davant d’una trentena de persones, Josep París ha fet referència als canvis en l’àmbit personal i  també a nivell de cultura empresarial ha comportat la Covid. Tot just un any després de l’inici del teletreball, “una situació que ningú es podia esperar fa només dotze mesos”, segons París, els canvis que ha comportat han estat evidents i han afectat d’una manera o altra a totes les persones i també a les empreses. De fet, la gestió del benestar emocional dels equips de treball ha de convertir-se  en un dels eixos de treball intern a les empreses per tal de cohesionar els equips i superar la situació derivada de la Covid. D’una manera o altra, segons París, “tots hem tingut problemes per gestionar la nostra vida personal i compaginar-la amb el teletreball o ens ha afectat de prop la Covid, a nosaltres mateixos, a la família o als companys” ha explicat París, que considera que molts professionals estan afectats pel que ja s’anomena fatiga pandèmica,  que provoca incertesa, per la situació laboral i econòmica; tristesa i  indignació davant d’algunes de les mesures que es prenen i no s’entenen.

Per això, París considera fonamental per les empreses i organitzacions treballar en els equips en “la recerca de les oportunitats que sempre es generen en moments de canvi”. Aquest especialista reconeix que, tot i semblar complicat, la pandèmia i les seves conseqüències poder ser el revulsiu per generar “esperances, transformacions i adaptació a la nova realitat”.

Del negativisme, al positivisme

Per aconseguir aquest canvi de tendència i d’estat d’ànim els equips de treball, segons aquest professional, necessitem transformar aquestes experiències negatives en positives i cal fer-ho a través d’un far que puguem seguir. “És necessari buscar els líders dins les nostres organitzacions, persones que  estiguin predisposades a liderar i a guiar els equips”, ha afegit París, uns líders que han d’aconseguir una barreja a partir de l’equilibri entre els components personals, professionals i també empresarials i institucionals que ens envolten.

Per aconseguir aquest equilbri, segons París cal identificar les anomenades ‘persones vitamina’, com a contraposició a les ‘persones tòxiques’ que també existeixen a les nostres organitzacions. Aquests líders són els professionals que han d’aixecar l’ànim a les empreses a través de diverses estratègies, que passen en tots els casos per l’anomenada ventilació emocional, que és la identificació i posada en pràctica dels  saludables que cada persona sap perfectament quins són (esport, una bona alimentació, la lectura, la música, etc) i al mateix temps ajudar a eliminar els hàbits tòxics. De fet, París ha parafrasejat el cardiòleg Valentí Fuster quan ha dit que  “cal parar per reparar”. L’empresa ha d’entendre aquesta necessitat emocional dels equips més que, en alguns casos, basar-ho tot en les millores econòmiques. “Hi ha sector que porta un any treballant molt intensament, com és el sector sanitari i necessita ajuda constant per la desescalada que ha d’arribar en algun moment”, ha dit.

Per acabar París ha presentat una mena de decàleg que aconsella implementar si volem que les nostres empreses s’adaptin a la nova normalitat, que passa per aquestes  9  premisses:

  • Activar el rol de líder.
  • Prevenir i anticipar-nos als canvis.
  • S’ha de buscar un projecte en comú
  • Generar un bon ambient de treball
  • Felicitar i reconèixer el treball ben fet.
  • Comunicació més fluida i habitual.
  • Coherència en els missatges.
  • Acceptar i adaptar-nos a la realitat.
  • Promoure la cura personal, el benestar emocional.

Les  properes xerrades

El cicle de xerrades i posterior debat sobre com gestionar la nova realitat de la Cambra de Comerç i la Fundació Mémora continuarà els dies 7 d’abril a les 9.30h amb una xerrada titulada ‘Afrontar les conseqüències socials i emocionals de la Covid’ i el 4 de maig amb la xerrada ‘L’humor com a eina per afrontar l’adversitat’

El ponent de la xerrada d’avui.

Josep París (Barcelona, 1963) és infermer especialista en geriatria  i gerontologia. És  el director de desenvolupament corporatiu dels Serveis Funeraris de Barcelona-Mémora i coordinador a Catalunya de la Fundació Mémora. Comparteix els  seus pensaments sobre l’envelliment, les curs, la gestió de les emocions i com  aconseguir trencar els tabús de la mort en el blog Cata de vida. (www.catadevida.com)

Podeu vsualitzar la presentació aqui: