Reus, 8 de març.

Fins a vint-i-cinc municipis i consells comarcals de l’àmbit territorial de la Cambra de Comerç de Reus, que comprèn les comarques del Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, han presentat a la corporació la seva manifestació d’interès per participar de la xarxa de comunitats energètiques. És el primer pas per poder aconseguir l’objectiu que s’ha marcat la corporació a tres anys vista, el d’implantar 100 Comunitats Energètiques arreu del territori.

Amb la col·laboració del Laboratori social Ciutat Sàvia CoLab, la Cambra ha traslladat aquestes manifestacions al Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. A partir d’aquí l’objectiu es poder definir i concretar el projecte i adaptar-lo a les línies d’actuació del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència per reactivar l’economia davant de la pandèmia provocada per la COVID 10.

Regulades pel Govern el passat mes de juny, les comunitats energètiques locals -que permeten a la ciutadania passar de ser consumidor a productor i actor principal d’un sistema energètic-, constitueixen un element clau per avançar en el desplegament de renovables i democratitzar el sistema energètic

L’extensió d’aquest model permetrà avançar més ràpid cap a un sistema elèctric 100% renovable, el que propiciarà estalvi en costos energètics per a consumidors domèstics, industrials, del sector serveis o públic i, a el mateix temps, jugarà un paper rellevant en la generació ràpida d’activitat i ocupació, no només de forma directa, sinó també per l’efecte tractor sobre les diferents cadenes de valor locals. Tot això, proporcionarà beneficis econòmics i socials als seus socis o a la seva àrea local, d’especial transcendència en un context de recuperació econòmica.

De la mateixa manera, al fomentar no només les renovables -la tecnologia de generació d’energia més barata-, sinó també l’autoconsum, la implantació d’aquest tipus de comunitats pot contribuir de manera decisiva a mitigar les situacions de vulnerabilitat i pobresa energètica a partir de models que garanteixen el dret d’accés a l’energia col·locant al consumidor, convertit ja en productor, al centre.

La presentació d’aquest matí, conduïda pel president de la Cambra, Jordi Just, ha comptat amb les intervencions dels Coordinadors de les Comissions d’Energia i Sostenibilitat i d’Indústria –Marc Segura i Gerard Pagès, respectivament-; el representant del Laboratori Social Ciutat Sàvia CoLab, Josep Abelló; i el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus, Daniel Rubio.

A continuació relacionem els municipis i consells comarcals que s’han sumat a la Manifestació d’Interès. Cal destacar que aquest és un procés obert al que s’hi poden incorporar d’altres municipis que facin explícit el seu interès per sumar-s’hi.

BAIX CAMP

 1. Almoster
 2. Botarell
 3. Cambrils
 4. Riudoms
 5. Vilanova d’Escornalbou
 6. Vinyols i els Arcs
 7. Consell Comarcal del Baix Camp

 CONCA DE BARBERÀ

 1. Barberà de la Conca
 2. Montblanc
 3. L’Espluga de Francolí
 4. Vimbodí i Poblet
 5. Organisme Autònom de Desenvolupament del Consell Comarcal (Concactiva)
 6. Consell Comarcal de la Conca de Barberà
 7. Senan
 8. Solivella

 PRIORAT

 1. Cabacés
 2. Capçanes
 3. Cornudella de Montsant
 4. Porrera
 5. La Torre de la Fontaubella
 6. Ulldemolins

 RIBERA D’EBRE

 1. Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre

 TERRA ALTA

 1. Batea
 2. Caseres
 3. Gandesa
 4. El Pinell de Brai
 5. Horta de Sant Joan
 6. La Fatarella
 7. Cooperativa de Gandesa