1. L’exercici de 2020 ha estat atípic. Hem acabat la segona dècada del segle XXI tal com es va iniciar, amb una situació confusa i crítica. Així, actualment la dinàmica productiva es manté a través d’impulsos públics, mentre que la crisi financera d’aleshores va comportar un descontrol del deute i fallides que van portar a un llarg període de depressió. En aquests moments les expectatives són més positives i es confia que el control de la pandèmia reactivarà l’activitat econòmica, malgrat les dificultats de moltes empreses i consumidors, i els nous posicionaments que s’implantaran en els mercats.

2. Mentre que al conjunt espanyol i català la caiguda del PIB ha estat superior al 9%, l’indicador de la utilització de la capacitat productiva de la zona és del 57,8%. Aquesta xifra representa 28,2 punts menys que el 2019 i ens fa témer que la caiguda del PIB serà superior a la d’altres zones.

3. L’ocupació ha disminuït un 4,19% interanualment i l’atur ha augmentat en 23.100 persones, amb una taxa que arriba al 17,47%, la més elevada des de 2015 i superior a la catalana i espanyola. Les contractacions laborals han disminuït (-28,4%) i els ERTOs afecten 86.575 treballadors i 13.627 empreses. La caiguda d’afiliacions a la Seguretat Social ha estat del 2% (aproximadament, unes 6.000 persones). Els ERTOs han mantingut el nivell d’afiliació.

4. El nombre d’empreses ha augmentat un 1,71%, principalment per l’augment de les que no tenen treballadors i dels autònoms en un 3,78%, mentre que les societats han disminuït en un 0,90%. A més, les empreses creades darrerament tenen poca capitalització, cosa que mostra que a la zona la capitalització de les societats creades és la meitat de la del conjunt català.

5. El sector turístic ha patit un exercici molt dolent, ja que el nombre de pernoctacions ha disminuït un 72,02% i el de viatgers, un 68,08%. La limitació de la mobilitat de les persones i la seva precaució en desplaçar-se han repercutit principalment en hotels i apartaments i en menor mesura en càmpings i cases rurals. Hi ha tres consideracions importants sobre la temporada: en primer lloc, la caiguda ha estat superior a la Costa Daurada que a les Terres de l’Ebre; en segon lloc, la davallada més significativa ha estat la dels no residents; i en tercer lloc, la crisi viscuda tindrà conseqüències sobre la viabilitat futura de moltes empreses.

6. El comerç amb l’exterior ha caigut un 14,48% pel que fa a les exportacions i un 24,43% pel que fa a les importacions, unes disminucions superiors a les dels conjunts català i espanyol. Aquesta menor activitat amb l’exterior s’ha vist acompanyada per una disminució del 19,28% en el tràfic de mercaderies portuàries.

7. Les quarantenes en l’oferta i la mobilitat de les persones han provocat una caiguda de l’activitat productiva. Tot i així, la disponibilitat de finançament per mantenir nivells de consum i d’activitat ha permès frenar la caiguda. L’important com a auguri de futur és desitjar que quan s’hagi controlat la pandèmia hi hagi prou expectatives d’inversió per impulsar el creixement. En aquest sentit, la creació de societats a la zona mostra que aquestes fa temps que estan més a l’expectativa.