La Cambra de Comerç de Reus ha fet arribar formalment, i per escrit, al Conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, en qualitat també de Conseller tutelant de les Cambres de Comerç, la petició per declarar les comarques del priorat i la Terra Alta Zona Afectada Greument per una Emergència de Protecció Civil -el que abans es coneixia com a zona catastròfica. Una petició que el Govern de la Generalitat hauria de traslladar al Govern Central perquè la valorés.

La Cambra trasllada la seva petició hores després de fer-se públic que el Consell de Ministres aprovés, ahir dimarts, la declaració de zona catastròfica per les comunitats autònomes d’Astúries, Castella i Lleó, Castella La Manxa, Andalusia, Aragó, Madrid, La Rioja i Navarra. La declaració es va fer a petició de les mateixes comunitats.

D’aquí el prec que ha trasllat la Cambra a la Generalitat a través del Conseller d’Empresa. Els arguments de la corporació es basen en l’impacte del Filomena, a tots nivells, sobre el territori. Exemplifica aquesta afectació en dos casos concrets, el Celler Vall Llach, a Porrera, i l’empresa Fermator, a Falset. En aquest últim cas la situació és especialment crítica atenent que és l’empresa més gran de la comarca. En depenen 120 famílies. Pel Priorat garantir la continuïtat d’aquesta empresa és vital. I per això la corporació reclama que es posin tots els mitjans necessaris perquè pugui restablir-se, quan abans, la seva activitat.

La petició, signada pel mateix President de la Cambra, Jordi Just, també apunta a la importància de la declaració ZAGEPC per les administracions locals que han de fer mans i mànigues per donar resposta a les necessitats ordinàries dels seus municipis i que ara es veuen abocades a fer front a l’impacte extraordinari que ha comportat el temporal. Per això cal donar resposta adequada a les necessitats d’un territori que requereix, més que mai, sentir-se confortat per les administracions superiors. I fer-ho quan abans millor, abans no ens haguem de lamentar per haver arribat tard.