La Cambra lamenta que les esmenes que havien proposat a les formacions polítiques sobre els pressupostos generals de l’Estat s’hagin desestimat, fent que reivindicacions històriques del territori no tinguin recorregut en els nous comptes.

Davant la decisió del TSJC de mantenir provisionalment la convocatòria d’eleccions el 14F, la Cambra respecta la decisió però lamenta que es contribueixi així a desorientar l’electorat i a la desafecció de la ciutadania vers qüestions polítiques.

La Cambra de Comerç de Reus demana sumar esforços de manera real entre totes les administracions per aconseguir de manera definitiva el necessari equilibri territorial per les comarques de Tarragona i l’Ebre. Per al president de la Cambra de Reus, Jordi Just, “la col·laboració municipal és bona, però quan s’arriba a estaments supramunicipals ens perdem i tothom vol el seu protagonisme”. Per aquest motiu es reclama una iniciativa de territori per aconseguir les inversions necessàries.

L’entitat considera que els efectes del temporal Filomena sobre serveis i infraestructures han posat de manifest un cop més que les comarques del Camp de Tarragona i l’Ebre continuen sent la ventafocs del país. En la mateixa línia posen com exemple que el pressupost de l’ATM del Camp de Tarragona és de 20 MEUR quan hauria de fregar els 150; a més, la seva equivalent a les terres de l’Ebre ni tant sols s’ha arribat a constituir mentre l’ATM de Barcelona gestiona un pressupost superior als 1300 MEUR.

D’altra banda, la Cambra de Reus lamenta que les esmenes als pressupostos generals de l’Estat proposades a les diferents formacions polítiques amb representació actualment al Congreso de los Diputados s’hagin desestimat també al tràmit al Senat. D’aquesta manera, reivindicacions històriques com l’Estació Intermodal de l’Aeroport de Reus, les línies fèrries R15 i R14 o el desdoblament de la Nacional 42 han quedat novament sense recorregut a la planificació dels nous comptes. El president de la Cambra de Reus, Jordi Just, assegura que “s’ha perdut una batalla però no la guerra i continuarem treballant i reivindicant la necessitat d’infraestructures i serveis dignes per les nostres comarques”. Segons Just, “el territori s’està apagant, s’està acabant” i només amb una inversió suficient en infraestructures es podrà evitar el despoblament.

Per tot plegat la Cambra de Reus remarca que cal més que mai la implicació de les administracions supramunicipals per treballar aquest “sentiment de territori de forma unitària i prendre la iniciativa per defensar els interessos dels nostres pobles i empreses i evitar el despoblament”. El president de la corporació, Jordi Just, ha posat a disposició els recursos de la l’entitat per treballar amb tota aquella administració que tingui els recursos i la voluntat de transformar el territori. Una de les línies de treball de la Cambra de Reus està en els Fons Europeus per a la recuperació econòmica post COVID, que haurien de suposar una inversió de 33000 MEUR a Catalunya. D’aquests, un 11% (3300 MEUR) correspondrien a les comarques de Tarragona. Per aquesta raó la Cambra de Reus estarà vigilant per aprofitar totes les oportunitats d’inversió al territori que puguin sorgir d’aquest projecte europeu.

 

Data electoral i cicle de conferències polítiques prèvies a les eleccions al Parlament

Durant la roda de premsa d’aquest dimarts s’ha conegut la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de mantenir provisionalment la convocatòria de les eleccions del 14F deixant sense efecte la cita del 30 de maig. Una situació que, segons el President de la Cambra, genera una gran desorientació en l’electorat i contribueix a la desafecció en relació a les qüestions polítiques que haurien de centrar tota la nostra atenció. Just considera necessàries les eleccions però amb les màximes garanties. I, per tant, cal escoltar les veus dels especialistes per evitar riscos innecessaris. Estrictament sobre la resolució judicial, s’ha mostrat respectuós amb la decisió i molt sorprès amb l’agilitat amb la que el Tribunal ha donat resposta. “Tant de bo la justícia fos igual de ràpida en les qüestions mercantils que tan afecten l’activitat de les nostres empreses”, ha conclòs.

La Cambra de Reus tenia previst organitzar novament el cicle de conferències amb els candidats i candidates de les diferents formacions al Parlament de Catalunya a partir del 3 de maig. La corporació havia previst el cicle sota el títol: Eleccions, Economia i Empresa, PER L’EQUILIBRI TERRITORIAL, amb la voluntat de posar el focus en aquest equilibri vital per la demarcació.

El Vicepresident tercer de la Cambra i responsable de l’àrea de territori, Jaume Domènech, ha estat especialment crític i ha assegurat que parlar de “reequilibri per la classe política és només demagògia”. Per aquest motiu, ha destacat la importància de que els diputats defensin el territori i ha marcat el cicle de conferències del proper mes de maig com una bona oportunitat per plantejar-los qüestions concretes i estratègiques per les comarques de
Tarragona i l’Ebre. Les conferències estaven previstes entre el 3 i el 12 de maig amb la participació dels candidats i candidates de les formacions amb representació a l’actual Parlament de Catalunya. La Cambra seguirà pendent de la decisió final al voltant de la data electoral per tal d’intentar dur a terme el cicle i poder defensar els interessos del territori davant els possibles diputats territorials després de la contesa electoral.