Tot i això, un 53% d’empreses perceben la situació actual com a ‘dolenta’ o ‘molt dolenta’ i, per primer cop, desapareixen les que la perceben com a ‘bona’

Reus, 12 de novembre de 2020. L’Índex de Confiança Empresarial (ICE) -una variable que calcula la mitjana entre la situació de les empreses i les seves expectatives- va tornar a posar-se en valors positius durant el 3r Trimestre  de 2020 després que s’hagués desplomat durant el trimestre anterior. En concret, l’ICE s’havia situat al -11’1% i durant els mesos de juliol, agost i setembre va pujar fins el +5,2%. També es recuperen les altres dues variables de les que s’extreu aquest ICE: la valoració de la situació actual (que puja fins al 7.8%) i les expectatives de futur (remunta fins al 2,6%).

Són les dades més positives de la 27a Onada del Radar Cambra, que s’ha presentat aquest matí a la Cambra de Comerç de Reus. El Radar Cambra és una enquesta de conjuntura i perspectives econòmiques a les empreses que des de 2013 impulsen la mateixa Cambra i l’Ajuntament de Reus, amb el desenvolupament tècnic del Gabinet Ceres.

L’enquesta del 3r Trimestre també revela l’impacte negatiu sobre la valoració que les empreses fan del present i del futur. En aquest sentit, el percentatge d’empreses que consideren que la situació actual és ‘bona’ passa del 9% a desaparèixer i un 53% la consideren ‘dolenta’ o ‘molt dolenta’. A un any vista, si el trimestre anterior un 48% pensaven que la situació milloraria, aquest percentatge baixa ara al 37%.

Pel que fa als pronòstics sobre quan se superarà la Covid-19 i les restriccions i impactes negatius que comporta per a l’activitat econòmica només un 12% de les respostes situen l’horitzó de sortida de la crisi per sota dels sis mesos; el 27% l’ubica entre els sis mesos i l’any; i el 40% l’augura més tard de l’octubre del 2021.

El president de la Cambra de Comerç, Jordi Just, i el regidor d’Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Reus han coincidit a que ningú s’esperava aquesta crisi, ni empreses ni institucions. De cara a la reactivació, Just ha posat en valor la necessitat de fer “més inversions públiques” i ha posat com exemple “l’esforç de l’Ajuntament de Reus que amb programes com els Bons Reus o altres mesures de suport a les empreses han ajudat a aturar el cop”. En aquest sentit, Just ha reclamat a les administracions més “polítiques keynesianes”. El regidor d’Empresa i Ocupació, Carles Prats, ha destacat que l’Ajuntament ha incrementat en un 30% les inversions i no redueix la despesa “en un any en el que no s’incrementen els impostos municipals”. Prats ha insistit en què “els estats anímics fluctuen molt” però que s’ha d’evitar “caure en el pessimisme”.

El director tècnic de Ceres, Hildebrand Salvat, per la seva banda, ha coincidit en que la incertesa del moment fa que les percepcions “siguin molt sensibles al que va passant en cada moment”. En aquest sentit, la virulència de la 2a Onada i les seves mesures impacta negativament, però, en canvi, l’anunci dels progressos sobre la vacuna podria tenir una influència positiva que es podria notar en el següent Radar Cambra. De fet, “precisament la vacuna és, segons els empresaris, el factor decisiu per superar el mal moment econòmic”.

VEURE INFORME 27ª ONADA RADAR CAMBRA