Reus, 5 d’octubre de 2020. El Temps d’Avellana 2020, que enguany arriba a la tercera edició, ha quedat inaugurat oficialment aquesta tarda amb un acte institucional i un tast en el que una vintena de prescriptors han escoltat les explicacions de dos experts en aquest fruit sec sobre les seves característiques a nivell gastronòmic.

El Temps d’Avellana és un programa impulsat des del Departament d’Agricultura, la DOP Avellana de Reus i la Cambra de Comerç de Reus, entre d’altres organismes. Inclou activitats presencials i online que tenen com a objectiu divulgar les bondats d’aquest fruit sec, tant en la seva dimensió d’aliment saludable com de la de producte representatiu de les comarques del Camp de Tarragona. La iniciativa forma part del Pla Estratègic per a la Valorització de l’Avellana, impulsat pel Departament d’Agricultura, de la Generalitat, que té com a objectiu d’incrementar la presència d’aquest producte al territori i trobar nous canals de valorització.

L’acte oficial d’inauguració celebrat aquesta tarda a la Llotja de Reus ha comptat amb la participació, entre diverses personalitats relacionades amb el sector, del director dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Àngel Xifré; el president de la Denominació d’Origen Protegida Avellana de Reus, Pere Guinovart; l’alcalde de Reus, Carles Pellicer; i el president de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just.

Precisament el president de la Cambra de Reus ha obert el torn de parlaments. Just, ha remarcat que “en el context actual hi ha una marcada tendència de valorar cada cop més els aliments de quilòmetre zero, i això representa una oportunitat per a l’avellana, que és un dels més emblemàtics del nostre territori amb un sector al darrer al que hem de donar tot el nostre suport”. Just ha subratllat que “aquest és l’objectiu del Temps d’Avellana: posar en valor el producte i conscienciar la societat de les seves possibilitats a nivell gastronòmic i els beneficis que té per a la salut”.

Pere Guinovart, president de la DOP Avellana de Reus, ha ressaltat la necessitat de donar el màxim suport als pagesos perquè “sense pagesos que impulsin les petites explotacions no hi ha productes de quilòmetre zero”. En aquest sentit, Guinovart ha reivindicat que calen “incentius econòmics” i “preus més alts” per evitar que el sector perdi productors.

Àngel Xifré, director dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura a Tarragona, ha destacat “la importància de difondre la qualitat i les propietats de l’avellana a la societat, en particular fer-la arribar a les escoles, perquè cal que els més petits la coneguin i la segueixin consumint”. Xifré també ha destacat la importància que “els territoris productors col·laborin, com passa amb el Temps d’Avellana”.

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha tancat el torn de parlaments remarcant que “des de Reus, seu de la DOP, volem ratificar el nostre compromís amb un sector essencial que malgrat les dificultats i les incerteses del moment ha de mirar endavant amb energia i decisió. La qualitat  i singularitat dels nostres productes agroalimentaris, amb l’avellana al capdavant, és fora de dubte i suposa un actiu valuosíssim que hem de saber gestionar”.

En les properes setmanes i fina el 9 de desembre, en què se celebra el Dia Mundial de l’Avellana, el Temps d’Avellana impulsarà activitats com unes jornades tècniques on-line per als agents del sector, tastos d’avellana per a prescriptors i on-line oberts a tothom qui hi vulgui participar, activitats en els àmbits de la restauració, la gastronomia i el comerç, experiències de visita i degustació a camps d’avellaners, sortides de senderisme interpretatiu i un concurs de dibuix, entre d’altres.

Al Temps d’Avellana hi col·laboren el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, la Cambra de Comerç de Reus, l’Ajuntament de Reus, la Diputació de Tarragona, la DOP Avellana de Reus, l’IRTA, PRODECA, l’Ajuntament de Brunyola, l’associació Avellana de Brunyola i Comarques Gironines, l’Ajuntament de Riudoms, l’Ajuntament de Vilaplana, així com el Gremi de Forners del Baix Camp, Ca Rosset i Còdol Educació. Són coordinades per l’Oficina Tècnica de l’Avellana, impulsada per aquest mateix Departament i gestionada pel centre tecnològic Eurecat.