• L’objectiu de les trobades és analitzar la conjuntura especifica de cada sector i les seves previsions per optimitzar els processos de cotització que acull La Llotja

  • En el cas de la garrofa, el sector ha condemant l’onada de robatoris que pateix i ha exigit mesures per combatre el mercat negre

Reus, 8 de setembre de 2020. La Llotja de Reus ha sumat la garrofa a les reunions d’inici de temporada que cada any s’organitzen amb els representants dels productes que fixen en el mercat d’origen número quatre, que és l’àrea d’influència de la Llotja de Reus, a proposta del sindicat agrari Unió de Pagesos de Catalunya. A aquestes reunions de seguiment, que ja es venien fent en els casos de l’ametlla i l’avellana, s’hi donen trobada els operadors, els sindicats i el Departament d’Agricultura per analitzar la situació de cadascun dels sectors i avaluar les previsions per l’actual temporada. Al mateix temps, les trobades permeten fer pedagogia sobre el funcionament de La Llotja i recollir els suggeriments de tots els participants.

El sector de la garrofa viu un moment de bonança gràcies als preus a l’alça que registra la cotització, però que pateix les envestides contínues dels robatoris a les explotacions que s’estan convertint en un mal endèmic pels productors. En aquest sentit, els participants a la reunió han condemnat aquests robatoris i, molt especialment, la pràctica criminal dels anomenats ‘magatzems satèl·lit’ que adquireixen, en el mercat negre, el producte robat per vendre’l, posteriorment, a empreses transformadores. El sector exigeix als compradors de garrofa, tant als magatzems receptors com als transformadors, que demanin la Declaració Única Agrària que demostri la titularitat de les parcel·les d’origen, per tal d’assegurar la traçabilitat del producte per garantir-ne la procedència i, en el supòsit de no poder-ho acreditar, localitzar les partides sostretes.

Els assistents també han coincidit, en un altre ordre de coses, en la importància de treballar per avançar en el desenvolupament científic dels conreus de garrofa al territori, per millorar-ne la qualitat i la productivitat. En aquesta línia s’ha decidit organitzar, durant els propers mesos, una jornada tècnica per analitzar el camí a seguir a curt, mig i llarg termini pel que fa a l’especialització del cultiu.

Després de les reunions dels sectors de la fruita seca, la Llotja convocarà properament als actors principals de la taula dels ous. Cal tenir en compte que el preu de l’ou a la Llotja de Reus és molt reconegut arreu de l’Estat on se’l considera cotització de referència.