La Cambra impulsa la col·laboració entre els productors de blat, els forners i la indústria farinera per fer realitat aquest pa de proximitat, amb la qualitat i l’origen com a valors

Santa Coloma de Queralt, 24 de juliol de 2020. El camp d’assaig de blats de Coperal (Cooperativa Cerealista de Santa Coloma de Queralt) ha estat l’escenari aquest matí de l’acte de celebració de la sega del blat que ha de servir per desenvolupar el Pa de Mestral, un projecte en el que, sota l’impuls de la Cambra, productors de blat, farineres i forners col·laboren per produir aquest pa de proximitat que tindrà en la qualitat i l’origen els seus grans valors. En pocs dies, el blat provinent de Coperal quedarà a disposició de Farines Poquet, d’Ascó (Ribera d’Ebre), que produirà la farina a partir de la qual els forners faran realitat aquest Pa de Mestral.

Al projecte hi intervenen agents de diversos indrets de la demarcació de la Cambra de Comerç de Reus. D’una banda, la històrica cooperativa Coperal, de Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà) que produeix el blat; de l’altra el Gremi de Forners Artesans del Baix Camp, que seran els que produiran aquesta nova varietat de pa; amb la col·laboració de Farines Poquet, d’Ascó (Ribera d’Ebre). Tot plegat, amb el suport del Departament d’Agricultura de la Generalitat i l’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt, implicat en el projecte des que se li va començar a donar forma l’estiu de 2019.

El president de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just, ha posat en valor que “estem alineant a tots els agents per aconseguir quelcom que ha ser de bo per a tots: un pa de la màxima qualitat produït cent per cent a la demarcació de la Cambra: el blat de Santa Coloma de Queralt, la solvència d’una farinera d’Ascó com Poquet i el saber fer dels forners artesans del Baix Camp, que són els que posaran davant del consumidor final un producte diferenciat en una època en què l’alimentació de quilòmetre zero és més valorada que mai”.

El Director dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura a Tarragona, Àngel Xifré, ha valorat molt positivament “les sinergies entre tots els actors implicats en aquest projecte”. Xifré ha destacat que “els productes col·laboratius com aquest, amb la qualitat i l’origen com a bandera, tenen molt recorregut comercial i fan competitiu el sector agrari català”.

El president de Coperal, Ramon Segura, ha fet un repàs a les varietats de blat de la màxima qualitat que es desenvolupen en aquest camp d’assaig de la cooperativa i ha refermat el compromís de l’entitat amb el projecte. Per la seva banda, el president del Gremi de Forners Artesans del Baix Camp, Ramon de la Fuente, ha reiterat que “totes les parts volem el mateix: d’un bon blat en sortirà una bona farina i d’una bona farina en sortirà un bon pa, ens uneix la recerca de l’excel·lència”.