El Consell General de Cambres de Catalunya, la patronal CECOT i el RACC van manifestar la seva absoluta oposició a la possibilitat que el Govern Central de prorrogui les concessions a les empreses concessionàries de les autopistes de peatge per compensar la disminució d’ingressos provocada per la crisi de la Covid-19. Segons Jordi Just, president de la Cambra de Reus i la Comissió d’Ordenació del Territori del Consell de Cambres de Catalunya, “les comarques de Tarragona patim molt especialment el llast dels peatges. Les nostres empreses i els nostres ciutadans no podem acceptar de cap manera que la sagnia s’allargui. Ens oposem a aquesta pròrroga buscant les aliances que siguin necessàries, estem en un moment molt complicat i el Govern hauria d’adoptar mesures que ens ajudin, no que ens compliquin encara més la reactivació econòmica”.

El ministre de Transports, José Luís Ábalos, el passat mes d’abril i, sorprenentment, i segons publiquen alguns mitjans de comunicació, ara es recupera per ajudar els comptes d’explotació d’unes empreses concessionàries que, gràcies al negoci de les autopistes, presenten any rere any uns beneficis enormes.

Paradoxalment, l’allargament dels peatges, minvaria significativament la competitivitat del nostre teixit productiu davant d’un escenari de reactivació que tot fa preveure que serà llarg i dur i on haver d’afrontar el cost dels peatges fa que el camí encara faci més pujada per a les empreses catalanes i per als ciutadans, amb el conseqüent impacte negatiu per a la seva renda disponible.  Per tant, si finalment aquesta pròrroga a les concessionàries tira endavant, l’Estat demostraria més sensibilitat cap a aquestes grans concessionàries que cap als ciutadans i el teixit empresarial, majoritàriament format per pimes. I constituiria un nou greuge que s’afegiria al que històricament ha vingut patint Catalunya en l’àmbit dels peatges.

A nivell català, les vies afectades serien l’AP-7 entre Cambrils i La Jonquera i l’AP-2, entre El Vendrell i Lleida. En tots dos casos, el contracte expira l’1 de setembre de 2021. Per tant, són dues artèries fonamentals per la mobilitat de les mercaderies i dels ciutadans de Catalunya, dues vies a més que estan amortitzades amb escreix.