L’enquesta trimestral sobre la confiança empresarial que des de 2013 impulsen la Cambra de Comerç de Reus i l’Ajuntament de Reus en col·laboració amb el Gabinet Ceres ha reflectit amb contundència l’impacte de la pandèmia de la COVID-19 sobre les expectatives de les empreses. Si l’edició del primer trimestre de 2020 ja marcava un abans i un després del 13 de març -dia en el que es va anunciar l’Estat d’Alarma- l’enquesta del segon trimestre és aclaparadora en la caiguda dels diversos índex que mesuren l’optimisme dels empresaris. Com és habitual, el Radar Cambra l’han presentat el director tècnic de Ceres, Hildebrand Salvat, el president de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just, i el regidor d’Empresa de l’Ajuntament de Reus, Carles Prats.

Entre les dades aportades pel Radar Cambra destaca que el percentatge d’enquestats que considera  que la situació actual és dolenta o molt dolenta ha passat del 19% al 54%, el que suposa el segon pitjor registre des que el Radar va començar a elaborar-se, l’any 2013. També és significativa la variació del 38% al 96% dels que consideren que el moment econòmic és pitjor o molt pitjor que fa un any. De cara al futur, els enquestats mostren un cert optimisme: els que creuen que d’aquí a un any estarem pitjor passen del 45% al 30%. Una dada que lliga amb la que situa en el 60% els empresaris que creuen que aquesta crisi durarà entre 6 i 18 mesos.

El director tècnic del Radar Cambra, Hildebrand Salvat, considera que “era inevitable que aquesta edició reflectís una caiguda de l’optimisme, tot i que és destacable que els índexs millorin quan es pregunta pel futur”. Salvat matisa que “l’enquesta és molt sensible a les notícies que hi ha en cada moment, si en lloc de fer-se durant el mes de juny l’haguéssim fet aquesta setmana els resultats haurien estat diferents, probablement pitjors”. El representant de Ceres apunta que “l’estudi apunta també alguns elements positius, com l’impuls a l’anàlisi dels escenaris, a la digitalització o el teletreball”.

Una crisi conjuntural

Carles Prats, regidor d’Empresa de l’Ajuntament de Reus, considera que “no és una crisi estructural, és conjuntural” i reitera que “quan se superi aquesta crisi sanitària tornarà el consum i es reactivarà la demanda a tots els sectors de l’economia”, tot i que reconeix que “és molt complicat concretar quan passarà tot això, perquè dependrà de l’evolució de la pandèmia”. El regidor ha distingit també un impacte que és molt diferent per sectors: “La indústria és més optimista perquè la seva activitat no ha resultat tan afectada, mentre que al comerç, al turisme i als serveis en general el pessimisme és la nota dominant”.

El president de la Cambra, Jordi Just, ha coincidit en la dimensió “conjuntural” d’aquesta crisi i ha posat èmfasi en que “és normal que moltes decisions que influeixen en el pols de l’economia, con les inversions empresarials o el consum privat, ara estigui paralitzades per la incertesa del moment”. Segons Just “quan la situació sanitària estigui més clarificada perquè hi ha una vacuna, o un tractament efectiu contra la Covid-19, la predisposició a la despesa tornarà i l’economia es recuperarà”.

Tots dos han coincidit en la importància de la inversió pública per generar dinamisme empresarial i han lamentat que el Govern permeti als Ajuntaments que gastin només el 35% dels romanents dels seus pressupostos.