El president de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just, va participar a la presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya 2019 que elabora el Consell General de Cambres de Catalunya. L’esdeveniment, que va tenir lloc a la Llotja de Mar de Barcelona, el van presidir el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del Consell General de Cambres de Catalunya, Joan Canadell. Aquesta Memòria inclou un monogràfic sobre infraestructures, que ha presentat el president de la Cambra de Comerç de Reus, en la seva condició de president de la Comissió d’Ordenació del Territori de les Cambres de Comerç Catalanes.

En la seva intervenció, Just ha defensat la inversió pública en infraestructures com una eina de reactivació econòmica. Just ha constatat els dèficits en aquest camp que arrosseguen Catalunya i, molt en particular, les comarques tarragonines, però ha identificat “un moment d’oportunitat, si políticament s’aplica una de les fórmules que els economistes recomanen per reactivar l’economia: la inversió pública, que si és en infraestructures no només injectarà liquiditat i crearà ocupació, sinó que assentarà les bases perquè les nostres empreses siguin més competitives en el futur”. El president de la Cambra de Reus ha matisat que “no es tracta d’invertir per invertir, perquè els recursos són limitats, cal prioritzar, hem de fer inversions rendibles i potenciar la col·laboració público-privada”.

El discurs del màxim representant de les cambres catalanes en matèria d’infraestructures ha pivotat també sobre un altre dels beneficis de la inversió en infraestructures: el reequilibri territorial. En aquest sentit, Just ha insistit en què “Catalunya serà un país en xarxa o no serà”, un repte pel que “necessitem bones connexions viàries, ferroviàries i tecnològiques també a les zones rurals, és l’única manera de revertir el despoblament. Si fem aquests deures, aquestes comarques faran més competitives les empreses existents, captaran inversions i retindran el talent”. Segons Just “si Prat de la Riba va construir país posant escoles i biblioteques a tots els pobles de Catalunya ara cal fer el mateix amb les carreteres, les vies i la fibra òptica”.

La Memòria Econòmica de Catalunya del Consell General de Cambres ha identificat el potencial industrial, la capacitat d’atracció d’inversió estrangera i l’obertura de l’economia catalana com a principals actius per afrontar la recuperació postCovid-19. A l’altra banda, el baix esforç en R+D a les empreses en comparació a la UE, l’elevada temporalitat que afecta als joves principalment i l’elevat dèficit públic, seran els factors limitadors de la recuperació postCovid.

 

VEURE VIDEO: