És una iniciativa del Consell de Cambres de Catalunya que té com a objectiu impulsar i alinear territorialment les accions de suport al teixit productiu català

Reus, 7 de maig de 2020. La Cambra de Comerç de Reus, els Consells Comarcals del Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta i els Ajuntaments de les capitals d’aquestes comarques (Reus, Montblanc, Falset, Móra d’Ebre i Gandesa) han certificat en una videoreunió la bona sintonia de totes aquestes institucions a desplegar al territori el programa #QueCapEmpresaTanqui. Es tracta d’una iniciativa del Consell General de Cambres de Catalunya que té com a objectiu impulsar i alinear al territori les accions de suport al teixit productiu davant els efectes de la COVID-19.

Durant la trobada, Cambra, Consells Comarcals i Ajuntaments s’han compromès a intensificar el diàleg per coordinar les accions en favor de les empreses. L’ens cameral ha explicat el paquet de mesures que engloba el programa #QueCapEmpresaTanqui i que ja s’han vingut concretant en les darreres setmanes: l’impuls de videojornades per donar resposta qualificada a les inquietuds de les empreses en els temes més crítics; la digitalització dels certificats d’origen i de diversos serveis i tramitacions; la formació on-line; la col·laboració amb SECOT per assessorar empreses amb dificultats; la creació de compradesdecasa.cat, la plataforma de foment del consum de proximitat i, en general, l’assessorament integral per a qualsevol casuística que hagin d’afrontar les empreses del territori.

Tots els participants han estat d’acord en el rol decisiu que el món local ha de jugar en la reactivació econòmica, un objectiu per al que és necessari que l’Estat permeti als consistoris fer ús dels seus romanents per injectar liquiditat a l’activitat econòmica del territori. Una mesura que, amb el mateix objectiu, hauria d’anar acompanyada de la flexibilització de la normativa pel que fa a l’endeutament públic, un recurs per a les institucions per tal de dotar-se dels instruments necessaris per garantir la inversió, el pagament a proveïdors i el manteniment dels llocs de treball que depenen directa o indirectament dels Ajuntaments i els Consells Comarcals. En aquest sentit, els assistents també van estar d’acord a exigir un esforç més clar per part de les entitats bancàries a l’hora de donar el màxim suport al es empreses que pateixin de manera especial la caiguda de l’activitat i dels ingressos.

A la reunió hi ha participat: Joaquim Calatayud (president del Consell Comarcal del Baix Camp); Magí Trullols (president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà); Xavier Gràcia (president del Consell Comarcal del Priorat); Gemma Carim (presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre); Neus Sanromà (presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta); Carles Pellicer (alcalde de Reus); Josep Andreu (alcalde de Montblanc); Carles Brull (alcalde de Falset); Joan Piñol (alcalde de Móra d’Ebre); Carles Luz (alcalde de Gandesa); i Jordi Just (president de la Cambra de Comerç de Reus).

Precisament el president de la Cambra, Jordi Just, ha afirmat que “la voluntat de col·laboració en qüestions de promoció econòmica a la demarcació de la Cambra és una de les prioritats de la Cambra en aquesta nova etapa que va començar fa un any, i ja ho veníem fent amb la descentralització de serveis, però ara la situació ens obliga a fer un pas més en benefici del nostre teixit empresarial, que necessita accions concretes, urgents i coordinades”.