• Un 46% dels enquestats creuen que la situació de l’economia del territori d’aquí a un any serà pitjor o molt pitjor que l’actual
  • És el pitjor registre des que aquesta enquesta es va començar a fer el tercer trimestre de 2013

Reus, 30 d’abril de 2020. L’enquesta trimestral sobre la confiança empresarial que des de 2013 impulsen la Cambra de Comerç de Reus i l’Ajuntament de Reus en col·laboració amb el Gabinet Ceres ha reflectit en la seva edició del primer trimestre de 2020 l’impacte de la pandèmia de la COVID-19 sobre les expectatives de les empreses. El primer Radar Cambra del 2020 l’han presentat avui el director tècnic de Ceres, Hildebrand Salvat, el president de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just, i el regidor d’Empresa de l’Ajuntament de Reus, Carles Prats.

En concret, i com a aspecte més destacat, aquesta 25a Onada del Radar Cambra revela que el 46% dels enquestats creuen que la situació de l’economia del territori d’aquí a un any serà pitjor o molt pitjor que l’actual, un indicador negatiu que és el més elevat des que aquesta enquesta es va començar a fer el tercer trimestre de 2013, molt per sobre del màxim anterior, que es quedava en el 17% (tercer trimestre de 2019). A l’altre extrem, només un 19% consideren que la situació a un any vista millorarà, una altra dada negativa que també marca un mínim a la història del Radar Cambra.

El punt d’inflexió del 13-M

L’enquesta, que es va realitzar abans i després que es decretés l’Estat d’Alarma, marca un punt d’inflexió claríssim en el 13 de març, el dia que es va anunciar el confinament i la paralització de les activitats econòmiques. Algunes dades que ho il·lustren són:

  • Situació econòmica actual. El percentatge d’enquestats que la considera ‘molt dolenta’ passa del 0% al 19%.
  • Evolució del darrer any. El percentatge d’enquestats que la veuen ‘pitjor’ o ‘molt pitjor’ passa del 27% al 57%.
  • Expectatives de futur. El percentatge dels enquestats que creuen que la situació serà pitjor d’aquí a un any passa del 27% al 63%.
  • Índex de Confiança Empresarial. Havia caigut a registres molt baixos per la desacceleració i les guerres comercials, però després del 13/3 passa a mínims i xifres negatives (-13,3%).

Des del Gabinet Ceres, el seu Director Tècnic, Hildebrand Salvat, destaca que “la confiança empresarial venia reflectint una certa pèrdua de vigor en paral·lel al clima de desacceleració econòmica que es respirava, però hi ha un abans i un després de la declaració de l’Estat d’Alarma”. En aquest sentit, Salvat apunta que “la caiguda és nota en tots aquells aspectes de gestió empresarial vinculats a la confiança i les expectatives: previsió de vendes, inversions, llocs de treball…”.

El president de la Cambra, Jordi Just, reconeix que “la confiança empresarial és tradicionalment molt sensible a la conjuntura i és lògic que els indicadors siguin negatius”. Just es mostra confiat que “tot i que venen mesos complicats” l’optimisme es pugui anar recuperant “a mesura que les fases del desconfinament vagin permeten que els sectors econòmics recuperin pols”. El president de la Cambra ha posat com a exemple el de l’Ajuntament de Reus “per haver fet un pas endavant dotant-se d’instruments financers que permetran injectar liquiditat a les empreses, que és el rol que han de tenir les administracions en un moment com aquest”.

En aquest sentit, el regidor d’Empresa, Carles Prats, ha posat en valor “la col·laboració de tots els agents socials i econòmics” en les Taules de Treball per a la Reactivació que impulsa el consistori reusenc. “Hem de prendre decisions encertades i el diàleg amb l’empresariat que tenim en aquestes Taules és vital en aquest sentit”, ha explicat el regidor. D’altra banda, Prats ha volgut enviar “un missatge positiu: ens en sortirem i ens ho hem de creure, perquè bona part de les possibilitats de cada empresa passen per l’estat d’ànim de les persones que les fan possibles, no serà fàcil i alguns sectors patiran més que altres, però per la via de la col·laboració podrem recuperar l’economia de la ciutat”.