Reus, 16 d’abril de 2020. La Cambra de Comerç de Reus ha presentat avui compradesdecasa.cat, una plataforma digital per fomentar el consum de proximitat. Aquest portal d’internet permet que els usuaris facin cerques geolocalitzades de manera que trobaran les opcions de comerços, venda de productes i serveis que tinguin més a prop. En concret, en les actuals circumstàncies de restriccions de mobilitat, la plataforma busca donar solucions per fer les compres des de casa, posant en contacte els usuaris amb els establiments que serveixen la compra a domicili o que recullen la comanda per via digital i la deixen preparada perquè només calgui recollir-la a les seves instal·lacions, facilitant així la logística i minimitzant el risc de contagi de COVID-19.

Aquesta plataforma és una iniciativa de la Cambra de Comerç de Reus que ha comptat durant la seva gestació amb el suport de l’Ajuntament de Reus i la col·laboració dels Consells Comarcals del Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, així com de bona part dels ajuntaments de les 5 comarques de la demarcació cameral. Durant el desenvolupament d’aquest projecte col·laboratiu la Cambra ha anat recollint el suport de diverses associacions de comerciants de la seva demarcació, que hi veuen una oportunitat per posar en valor el comerç de proximitat. I també de les Denominacions d’Origen de vi DOQ Priorat, DO Montsant, DO Conca de Barberà, DO Tarragona, DO Catalunya, DO Terra Alta), oli (DOP Siurana i DOP Terra Alta) i avellana (DOP Avellana de Reus). Tot el teixit de proximitat de comerciants i productors hi veu una oportunitat per posar en valor la seva oferta en un escenari de gir cap al consum de proximitat que els experts apunten que tindrà continuïtat un cop acabi el confinament.

En aquest sentit, el president de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just, ha explicat que “la idea va sorgir del treball de les nostres comissions de sectors com el comerç, la restauració i el turisme, que van posar de relleu que calien eines tecnològiques que ordenessin i centralitzessin la gran oferta de comerç i productes i serveis de proximitat que tenim al territori per ser més eficients i atractius de cara a l’usuari”. El projecte va començar a caminar impulsat per aquestes comissions i amb el lideratge de la comissió TIC, que és qui l’ha materialitzat amb la col·laboració d’una empresa especialitzada. Just subratlla que “és lògic que ara la plataforma s’usi molt especialment per a les compres d’alimentació, perquè és la principal demanda en aquesta situació de confinament, però aquest és només el punt de partida, pensem que en el futur aquest nou instrument ha de canalitzar també l’oferta de serveis com el turisme, la cultura i de qualsevol altre sector”.

Posar en valor la proximitat

El coordinador de la Comissió de Comerç de la Cambra, Pau Salvadó, ha valorat molt positivament la creació de compradesdecasa.cat perquè “és un moment d’oportunitat per al comerç de proximitat, hem de donar resposta a les necessitats de la població i aquesta eina ens ho posa a tots més fàcil i posa en valor la nostra oferta”. Per la seva banda, Marta Doménech, membre del Comitè Executiu de la Cambra i empresària dels sectors de la restauració i l’allotjament a la comarca del Priorat, coincideix que “al sector de la restauració s’està fent un gran esforç per donar servei a domicili, però és evident que facilitar el contacte entre els usuaris i els establiments és vital: no consumeixes el que no saps que existeix, i aquesta plataforma ho permet d’una manera pràctica i amb l’aval de la Cambra, que és molt important”. Per últim, Berta Cabre, Coordinadora de la Comissió de Turisme de la Cambra de Reus, considera que “la plataforma també pot ser molt útil quan el turisme pugui recuperar la seva activitat, tot ens indica que anem cap a un escenari en que els nostres clients seran de proximitat, i en aquest sentit que comptem amb una nova eina de difusió de l’oferta que tenim al territori és molt positiu”.

La plataforma compradesdecasa.cat s’ha desenvolupat en un temps record per donar una resposta ràpida a les necessitats del moment. Està operativa des d’ahir i en aquestes primeres hores ja ha rebut inscripcions de comerços i altres establiments, unes inscripcions que es van accelerant a mesura que la plataforma s’està donant a conèixer. Són els mateixos operadors comercials els que s’hi adhereixen de manera voluntària omplint un senzill formulari que es completa amb pocs minuts, indexant dades de la pàgina web o les xarxes socials dels establiments o, en cas que no en disposin, introduint una informació bàsica. En aquest sentit, la plataforma “és també un impulsa a la digitalització dels comerços i productors que no tenen presència on-line i que podran oferir els seus productes gràcies a aquesta nova eina”, subratlla el president de la Cambra. L’adhesió d’establiments per guanyar massa crítica es fomentarà amb una campanya de comunicació per xarxes socials i newsletters que comptarà amb la col·laboració del teixit d’associacions comercials i de productors del territori de la Cambra.